• Yoga innehåller många tänjningsövningar som deltagarna ska hålla kvar vid. Dagen efter kändes det att kroppen fått jobba med något ovant... Foto: Lena Dahlberg
  • Ullatina Asplund Blomstrand har varit yogainstruktör i 27 år.

Yoga – tränar både kropp och knopp

Balansen är inte den bästa visar det sig när vår tidning provade ett yogapass hos Ullatina Asplund Blomstrand. Men det var betydligt fler områden än så som tränades.

Yoga utövas i många olika varianter och är en skön avslappning i lugnt tempo. Eller?

Att det finns en mängd olika inriktningar, och personliga blandningar, är sant. Ullatina Asplund Blomstrand ger under terminstid kurser i Hatha-yoga, men eftersom hon har 27 års erfarenhet som yogalärare blandar hon även in övningar och tekniker från andra inriktningar.

– Det viktiga är att ha genomgångar, att alla följer mig efter vad de kan prestera individuellt och att ingen skadar sig. Jag går runt och kontrollerar deltagarna och ger personliga tips som ger dem rätt teknik.

Fokus andning

Det där med skön avslappning då – stämmer det? Både och. Under den sista kvarten var det mycket nära att jag somnade. Det var fantastiskt skönt att låta sig falla in i ett dvalliknande tillstånd, ackompanjerat av ledarens röst och olika toner. Men timmen innan dess var det minsann inte tid för vila.

Passet innehåller varken häftiga övningar i snabbt tempo, stor muskelkraft eller något som vanligen förknippas med värme och svett. Däremot ”långsam” styrka, tänjningsövningar och fokus på andningen. Gör man som deltagare sitt bästa så ger det garanterat en värmeutveckling.

Mjukhet och energi

Men framför allt var yogapasset en enda lång koncentrationsövning. Det är alltså inte lämpligt att tänka efter för mycket eller planera morgondagen under den dryga timmen som hjärna och kropp ligger i hårdträning.

Ingen behöver dock känna sig misslyckad efter övningarna. Varken nybörjare eller erfaren.

– Eftersom dagsformen är olika handlar också yoga om att respektera sig själv och den man är just nu, säger Ullatina Asplund Blomstrand.

Vanja Matsson är hängiven yogautövare sedan förra sommaren då hon deltog i ett prova-på-pass.

– Jag ville testa om yoga var något för mina stela leder. Det var den. Yogan har satt igång kroppen och gett mig mer energi. Och jag gör de övningar jag kan – på mitt sätt.