• Peter Salomonsson är ordförande för WSSW. Foto: Lena Dahlberg
  • Wikingarna hoppas på fler seglarintresserade ungdomar till sommarens kurser.

Wikingarna hoppas på vind i seglen

Det drar ihop sig inför kommande båtsäsong och hos Wikingarna planeras det för kick off, kurser och läger. – Vi hoppas på en uppåtgående trend när det gäller intresset för att lära sig segla, säger ordförande Peter Salomonsson.

Westerviks segelsällskap Wikingarna, WSSW, bildades 1906. Klubbhuset på Notholmen stod klart 1946. Klubben har nu cirka 450 medlemmar.

– Vi har hela tiden fortsatt vår utveckling och under senare år har det hänt en hel del. Bland annat har vi en ny vågbrytare och fler båtplatser, vilket betyder att vi kan ta emot fler medlemmar.

Handikappläger

I mitten av maj börjar seglarkurser för både nybörjare och erfarna och under sommaren arrangerar WSSW seglarläger för handikappade i samarbete med Smålands Handikappidrottsförbund.

– Vi har fått bidrag till en personlyft så att funktionshindrade ska kunna ta sig i båtarna på ett säkert sätt.

– Den 22 maj är det kick-off vid klubbhuset. Då presenterar vi verksamheten och det finns möjlighet att prova på segling.

Flera VM

Peter Salomonsson är ordförande för Westerviks segelsällskap Wikingarna. Han har varit intresserad av segling sedan 1967 då han följde med en kompis som hade optimistjolle.

– Jag fastnade direkt och byggde en egen optimistjolle tillsammans med pappa. Erfarna och intresserade seglare från Wikingarna hjälpte oss.

Sedan dess har det blivit otaliga tävlingar, bland annat fyra VM. Tanken var även att satsa på OS i Seoul 1988, men Salomonsson kom tvåa i kvalet och blev utan biljett.

Seglarstad

– Segling är en fantastisk sport där du är ute mycket i naturen. Sporten innehåller både tävling, nöje och rekreation och hela familjen kan följa med.

– Det har varit svårt att rekrytera både ungdomar och ledare till våra kurser, men nu ser vi med tillförsikt fram emot en ny säsong. Vi måste jobba för en uppåttrend – Västervik är ju en seglarstad!