• När Wendy Dobbie först kom till Stora Skälhem och skogarna mellan Odensvi och Överum kände hon sig instängd. Från Nya Zeeland var hon van vid ett öppet landskap. Nu tycker hon det är vackert och trivs med lugnet på landet. Foto: Lena Dahlberg
  • Paret Dobbie/Berglund valde att bosättta sig i Sverige 1987. Wendy tycker hon har det bästa av två världar och åker ”hem” någon gång per år.
  • Det är så här vi är vana att se Wendy Dobbie: alltid glad och positiv. Bakom segelbåtar och andra marina prylar på Fiskaretorget i Västervik.

Wendy är ”torgmadam” sedan 27 år tillbaka

Flyttade från Nya Zeeland till Västervik

Wendy Dobbie är ett minst lika välkänt inslag i Västerviks gatuliv som prunkande blomsterurnor, glassätare på parkbänkar eller välfyllda uteserveringar. Från juni till augusti finns hon på Fiskaretorget med korgar, inredningsprylar och diverse souvenirer. Och alltid lika glad och positiv. – Jag trivs och tänker fortsätta länge till!

”Don´t fall in love with a swede”. Det rådet fick alla ungdomar som kom till Kanada för att arbeta på gård. Året var 1983 och Wendy Dobbie, från landsbygden utanför Dunedin på Sydön i Nya Zeeland, hade åkt till Kanada för äventyr och för att jobba som au pair. Klart hon blev kär – i Lennart Berglund.

Au pair i Kanada

Landskapet runt Dunedin är lite likt Skottland. Kanske var det därför Wendy Dobbies skotska förfäder valde att slå sig ner just där. För att börja med får förstås.

– Mina föräldrar var också fårbönder, men jag ville hellre läsa marknadsföring och ekonomi på universitetet i Dunedin.

Efter avslutade studier flyttade hon till Wellington för att jobba något år innan hon bestämde sig för en utbytesresa inom jordbruk.

– Att resa till Kanada var en dröm. Jag jobbade som au pair på en gård, Lennart jobbade på en annan gård. Det var så vi träffades.

Flyttade till kärleken

Paret fortsatte att hålla kontakten även efter Kanada och blev så småningom sambo i Wellington under åren 1985-86.

– I mars 1987 bestämde vi oss för att flytta till Sverige och Lennarts hemtrakter mellan Odensvi och Överum. Detta trots att mitt besök vintern innan var det värsta någonsin med snövallar så höga att det inte gick att se någonting. Allt frös.

Men sommaren 1987 kom och Wendy Dobbie satte upp ett marknadsstånd på Fiskaretorget i Västervik. Där hon alltså fortfarande finns kvar under somrarna.

– Det var oerhört populärt med korgar i alla dess former då. Nu har jag mer och mer gått över till marin inredning.

Valde livet på gården

1989 gifte sig paret i Nya Zeeland och två år senare föddes Adam. Lennart Berglund arbetade som förste styrman på ett fartyg och under de perioder han var hemma reste de runt på marknader i Sverige.

– Anna föddes 1997, och Adam skulle börja skolan. Då kände vi att vi måste bestämma oss. Vi kunde inte resa runt så mycket längre, och jag kunde inte bo i Nya Zeeland under de perioder Lennart var på sjön.

Gården Lilla Skälhem köptes och familjen bosatte sig i Wessmangården på Stora Skälhem. Lennart Berglund fick jobb som marinlots i Västervik och Wendy Dobbie fortsatte med torgförsäljning i Västervik under sommarmånaderna.

– Numera riktar vi oss mest mot turister och sommarboende. Innan jul finns vi i Linköping där vi hjälps åt med att sälja tomtar.

Trivs med kontrasten

Det är just kontrasten mellan stillheten på landet och folkvimlet i Västervik som Wendy Dobbie gillar.

– Jag trivs väldigt bra med att träffa folk, prata och sälja. Många blir nyfikna när de hör att jag kommer från Nya Zeeland. Men det är väldigt skönt att åka hem till lugnet här i skogen.

– Det har alltid varit min dröm att bo på landet och jobba i en stad. Det har jag fått göra under många år nu. För 27 år sedan sa jag att jag flyttade hit på prov. Jag är fortfarande kvar.

Wendy om sina båda hemländer

Ute vajar svenska flaggan på den ena väggen och nya zeeländska flaggan på den andra. Inne står en älg och svenska sommarblommor på bordet. Vid spisen en pingvinsamling. Den fågel som finns vid kusten där Wendy Dobbie är uppvuxen. Hon har bott halva livet i Nya Zeeland och halva i Sverige. Vad reflekterar hon mest över?

- När jag kom hit grillade ni svenskar bara korv på små små grillar. När jag skulle köpa en stor grill fick jag specialbeställa. Det har ändrats, tack och lov. Och nu grillar ni ju allt möjligt!

- I Dunedin är det ganska otydliga årstider, cirka 10-20 grader året runt. Inte alls så dramatiska temperaturskillnader som i Sverige. Men jag gillar de svenska årstiderna. Även om vinterns mörker varar lite väl länge.

- Ni har många traditioner tillsammans med familjen. Det saknar Nya Zeeländare. Och skolavslutningen – vilken uppmärksamhet den får!

- Sammanfattningsvis: jag får det bästa av två världar – det känns som att jag har två hem.

Fakta om Wendy Dobbie

Bor: Wessmangården i Stora Skälhem mellan Odensvi och Överum

Familj: gift med Lennart, barnen Adam, 22 och Anna, 17

Gör: torgförsäljerska

Fritid: arbetar på gården Lilla Skälhem

Bra på: att få kontakt med människor, är alltid positiv

Måste bli bättre på: att slutföra saker...

Om jag vann 10 miljoner: jag skulle investera dem för att få en bra framtid som pensionär

Smultronställe i Västerviks kommun: landsbygden med alla små insjöar

I framtiden: kanske lite mer Nya Zeeland

Citat: ”När jag kom tyckte jag det var så instängt att bo i skogen. Nu ser jag bara allt det vackra.”