• Ann-Therese Hedqvist startade kommunikationsbyrån Dynamic Media 1999 när hon var 18 år. Nu, 14 år senare, finns det sju anställda med en rad olika kompetenser. Och fler nyanställningar är på gång. På Tjustgalan blev hon utsedd till ”Årets genombrott 2013”. Foto: Lena Dahlberg
  • Favoritsaken är en hjärtstartare. ”Det är fantastiskt att de finns, att de räddar så många liv. Än så länge har jag bara utbildat på den.” Bilden visar en övningshjärtstartare.
  • Ann-Therese Hedqvist öppnar dörren mot omvärlden och satsar på större uppdrag för Dynamic Media.

Vill visa på möjligheter – inte sätta begränsningar

Ann-Therese Hedqvist, vd för Dynamic Media

Med en stor portion envishet och en stark tro på sig själv och sina kunskaper har Ann-Therese Hedqvist gått från hemsidesbyggare på flickrummet till att driva en kommunikationsbyrå med sju anställda. – Jag har jobbat upp företaget sakta men säkert och vill fortsätta växa. Ingenting är omöjligt!

En storasyster som fått både uppmuntran och ifrågasättanden under sin uppväxt. Som har sin mamma som förebild, är den som fixar med all teknik hemma och som får abstinens om hon inte får koda nya program lite då och då.

Ann-Therese Hedqvist har massor med erfarenhet och kunnande i bagaget, inom så vitt skilda områden som webbdesign, karate och att leda sjukvårdsgrupper med militärisk disciplin.

Något som kommer väl till pass i rollen som vd för den växande kommunikationsbyrån Dynamic Media. I alla fall det första.

Företagare vid 18

Ann-Therese Hedqvist föddes i Lund för 32 år sedan, men familjen flyttade till Växjö när hon var i tvåårsåldern. Hon har två yngre bröder, en pappa som är psykolog och en mamma som är sjuksköterska.

– I nian hade jag en dröm om att hitta ett botemedel mot hiv. Jag sökte naturvetenskaplig linje med tanke att utbilda mig till läkare, men min mattelärare ifrågasatte mitt val. ”Jag tror inte du är tillräckligt smart för det”. Det fick mig att tända till. Jag gick ut natur med högsta mattebetyg.

Nu blev det inte läkekonsten som fick nytta av den drivna gymnasisten. Tekniken och datorn lockade mer och Ann-Therese Hedqvist startade eget företag redan under sista året på gymnasiet.

– Jag var väldigt intresserad av att bygga hemsidor. Läste in mig på området på fritiden, plus en del kurser på gymnasiet, och fick mycket uppmuntran av mamma som också är duktig på datorer.

Nyttig erfarenhet

Efter gymnasiet flyttade Ann-Therese Hedqvist till Lund för att läsa medie- och kommunikationsvetenskap.

– Jag valde mellan att fortsätta med mitt företag, Dynamic Media, eller att söka till något inom vården. Året i Lund gjorde att jag bestämde mig för att satsa på webbutveckling.

Ann-Therese Hedqvist fick kontakt med ett mäklarföretag som behövde en hemsida.

– Jag är väldigt glad över att jag fick förtroendet. Det betydde mycket för företagets fortsatta utveckling och gjorde att jag fick fler uppdrag.

– Det blev förstås en del gratistimmar i början, det går inte att ta betalt för all tid när man lär sig, men det är viktigt att fylla sitt cv.

Läste på distans

Dynamic Media flyttade från Ann-Therese Hedqvists flickrum till en lokal nära universitetet i Växjö.

– Både jag och min dåvarande pojkvän jobbade med datorer och webbutveckling, men i var sitt företag. Vi hjälptes åt och stöttade varandra.

När hon var 20 år blev Ann-Therese Hedqvist invald i Företagarnas Riksorganisation.

– De respekterade mina kunskaper och tyckte att jag kunde tillföra något. Jag blev även it-ansvarig. Men visst sänkte jag medelåldern rejält...

Parallellt med jobbet i företaget läste hon på distans inom data.

– Det fanns ingen examen som passade mig, jag plockade de kurser jag behövde. Att kunna och ha erfarenhet är viktigare än en titel.

Trivdes i lumpen

Ann-Therese Hedqvist säger att hon alltid dragits till omvårdnad och att hjälpa andra. Något hon fått utlopp för genom sitt engagemang inom Röda Korset.

– Jag blev inspirerad att söka militärtjänstgöring och 2003 gjorde jag lumpen som sjukvårdsplutonbefäl i Eksjö. Det var väldigt lärorikt och jag trivdes. Gillade effektiviteten, strukturen, tydligheten och att leda en grupp. Något jag haft nytta av senare i livet.

– Jag hade nog fortsatt som reservofficer om det inte varit för att vi tjejer skulle bli kvoterade och inte antagna på lika villkor som killarna. Det kändes fel, och tråkigt. Jag skulle ha kommit vidare på egna meriter, men tappade motivationen.

Flyttade företaget

För nio år sedan träffade Ann-Therese Hedqvist sin blivande man, Petter. När han sökte jobb i Västervik, och fick det, bestämde hon sig för att ta företaget med sig och flytta med.

– Han kändes som mannen i mitt liv så det var inte mycket att fundera på. Och eftersom företaget inte har några geografiska gränser var det inga problem.

Våren 2005 flyttade de in i en etta i Västervik och Ann-Therese Hedqvist drev Dynamic Media hemifrån.

– När vi sedan flyttade till en större lägenhet fortsatte jag med kontoret i ettan och anställde min första medarbetare.

Allt är möjligt

Från starten 1999, till tvåmansföretag 2007, har nu Dynamic Media sju anställda med en rad olika kompetenser. Under 2012 bildades även dotterbolaget Dynamic IT Solutions.

– Nu har vi en tillräckligt bred kompetens för att erbjuda kunder en helhetslösning och för att fortsätta utveckla företaget. Vi kommer att satsa på större uppdrag, visa att vi har kompetensen och sätta Västervik på kartan.

– Hemifrån har jag fått med mig att man inte bara behöver välja en sak och sedan är det hugget i sten. Det finns alla möjligheter att lära mer och att pröva nya saker. Allt är möjligt och om man är hängiven går det att lära sig väldigt mycket. Och komma hur långt som helst.

 

Citat:

”Jag är inte rädd för att köra på, men vill ha kontroll och gör inga galna chansningar.”

 

Ann-Therese Hedqvist

Bor: villa i Västervik

Familj: gift med Petter, barnen Maja, 7 och Anton, 5

Gör: vd och webbutvecklare för kommunikationsbyrån Dynamic Media

Intressen: rider för avkopplings skull, gillar trädgårdsarbete

Bra på: teknik, är den som fixar med allt sånt hemma

Beskriv dig själv: ambitiös, ansvarstagande, envis

Dold talang: svart bälte i karate

Dröm: att flytta till ett hus på landet, nära naturen

Bäst med Västervik: vi-känslan och kämparglöden, företagande uppmuntras och man får bra stöd

Kan bli bättre: det behövs fler forum för att kunna fortsätta växa

Om utmärkelsen ”Årets genombrott 2013” på Tjustgalan: ”Jag känner mig glad och stolt över priset och känner att jag kan stå för det. Det betyder mycket att ha blivit sedd.”