• Carole Larsson har arbetat inom äldreomsorgen under större delen av sitt liv. Nu jobbar hon med att få folk att upptäcka landsbygden. Drömmen är att bygga ett äldreboende i trakterna där hon bor. ”De äldre vill ju bo kvar här. Det skulle också lösgöra gårdar till den yngre generationen”. Foto: Lena Dahlberg
  • Carole Larsson bor på en gård i Greby utanför Hallingeberg. Här jobbar hennes man med djuren och lantbruket. Själv bedriver hon turismverksamhet med både uthyrning och tjärbränning på en gård i Mörlunda. ”Jag vill att fler ska upptäcka landsbygden”.

Vill få fler att upptäcka landsbygden

Carole Larsson, Hallingeberg

Carole Larsson har lång erfarenhet av arbete inom äldreomsorgen, men sadlat om och jobbar nu med turismverksamhet. Hon är också intresserad av näringsfrågor och vill hjälpa andra att må bättre. – Jag tänker mycket på helheten. Både på vad vi äter, hur vi lever och bor. Många mår dåligt på grund av fel livsstil. Därför skulle jag inte tveka om jag vann tio miljoner. Då skulle jag bygga min dröm – ett äldreboende på landsbygden.

Det är en energisk och idérik kvinna som visar runt på gården i Greby.

– Min man är uppvuxen här. Själv kommer jag bara några kilometer härifrån, från en bondgård i Hallingebergs kyrkby.

– Jag trivs med livet nära naturen och skulle vilja att fler får möjlighet att flytta ut till gårdar och hus. Det är ett bra sätt att leva på.

Bra för äldre

Carole Larsson har lätt för att berätta om både drömmar, idéer och planer. En del färdiga att sätta i verket på studs. Andra kräver både stora investeringar och lite mer långsiktig planering.

– En dröm är att bygga ett gammeldags ålderdomshem i den här trakten. Ett bra ställe där du kan äta med andra i gemenskap, men också har möjlighet till enskildhet.

– Det är många äldre på landsbygden som inte gärna lämnar sina hus – ett bra äldreboende här istället för i stan skulle frigöra hus och gårdar till den yngre generationen. Det ger arbetstillfällen och barn till skolorna.

Stod i ett vägskäl

Hon vet att hon borde engagera sig politiskt men har inte tagit steget. Är osäker på om hon orkar. Men är samtidigt intresserad av ledarskap och duktig på att planera och organisera.

– Jag har arbetat inom äldreomsorgen i större delen av mitt liv, men sadlat om kan man väl säga. Jag började på ålderdomshemmet i Locknevi 1976 och fortsatte på Ekliden i Ankarsrum 1979. 1998 tog jag tjänstledigt för att läsa på Gamleby Folkhögskola.

– Det gav jättemycket! Det var så kul att träffa folk i olika åldrar, både kvinnor och män.

Carole Larsson fick sedan ett års projektanställning i Blankaholm för att jobba med turism och landsbygdsutveckling.

– Sedan fick jag inte vara tjänstledig mer. Jag stod i ett vägskäl kändes det som, hade beslutsångest, men valde att säga upp mig. Ville inte gå tillbaka till mitt gamla arbete igen.

Turism och tjärdal

Efter att ha läst datakunskap på Komvux i Västervik under 2001 föll pusselbitarna på plats av sig själv. Familjen köpte Sven-Gustafs föräldragård i Mörlunda där det fanns flera nyrenoverade hus.

– Jag började med uthyrning till turister och andra som behöver tillfälligt boende. Det är en året-runt-verksamhet, även om det mest är uthyrt under sommaren.

Vid gården i Mörlunda växer även andra projekt fram. En gärdesgård är nyligen klar och Carole Larsson har grävt fram en gammal tjärdal och startat tjärbränning genom Studieförbundet Vuxenskolan. Det finns också en kolarkoja på platsen.

– Det märks att det finns ett stort intresse för sån här gammal kunskap.

Blev frisk

För tre år sedan råkade Carole Larsson ut för sex herpesinfektioner efter varandra. Till slut var halva ansiktet drabbat. Det värkte och stack och hon var ständigt trött.

– Jag har alltid haft munblåsor men det här var mycket värre. Jag fick medicin men det kom bara tillbaka. ”Sprider det sig mot ögat är det risk att du blir blind”, sa läkaren.

– Jag hittade alternativ till antibiotika som hjälpte mig. Nu känner jag mig mycket piggare och har inte haft herpes på tre år.

– Att hjälpa andra att må bra är något som ligger mig varmt om hjärtat. Boendet på landsbygden är en av pusselbitarna. Vi har ju bara ett liv.

Citat:

”Jag tänker mycket på helheten och hur vi mår. Vi har ju bara ett liv och måste ta ett större ansvar för det själva.”

Carole Larsson

Bor: på gård i byn Greby i Hallingeberg

Familj: gift med Sven-Gustaf, barnen Erik, Emma, Hilma och Lisa

Djur: gården har cirka 80 djur, varav 34 är mjölkkor och resten kvigor och kalvar. Dessutom finns här hunden Obelix och katterna Sixten och Knut