• Eva Pettersson, Bo Hedin och Bo Söderberg är engagerade i Gamleby Amatörastronomiförening. Foto: Lena Dahlberg

Vill att fler unga ska fascineras av stjärnhimlen

Mörka och stjärnklara kvällar är något som står högt på Bo Hedins önskelista. Han är nämligen ordförande i Gamleby Amatörastronomiförening och har som intresse att bland annat studera stjärnhimlen.

Ett stort intresse för rymden med alla dess stjärnor och planeter. Det är ungefär vad som krävs för att bli medlem i den förening som grundades 1977 av bland andra Bo Söderberg.

– Jag jobbade som NO-lärare på Åbyskolan då och i samband med att vi läste astronomi startade jag och fyra elever Gamleby Amatörastronomiförening.

Föreningen växte och i skolan gjordes en hel del arbeten som knöt an till astronomi. Ett enkelt teleskop köptes in och många blev fascinerade.

– Vi började fotografera systematiskt för att kunna följa planeters rörelse på stjärnhimlen. Det gick så bra att vi fick pris i tävlingen Unga Forskare. Tre eller fyra gånger var vi i Stockholm och visade våra arbeten.

Teleskopkväll

Föreningen består numera av ett 20-tal medlemmar. Alla med intresse för rymden, men med olika yrkesbakgrund.

– Vi vill gärna ha fler medlemmar, gärna yngre, men huvudsaken är att du är intresserad, säger Eva Pettersson, sekreterare i föreningen och fysiklärare på Gamleby Folkhögskola.

– Vi har köpt in ett nytt teleskop och brukar samlas några gånger per år för att studera stjärnhimlen. Nästa gång blir den 22 januari. Är det mulet träffas vi i folkhögskolan och lyssnar till en presentation om rymdsonden Voyager och Nobelpriset i fysik 2013.

Guide till stjärnor

Eva Pettersson ser gärna att skolor och lärare tar kontakt för ett samarbete.

– Dels vore det roligt med fler fysiklärare i föreningen, dels vill vi gärna väcka intresse hos eleverna. Vi kan guida på himlen med laserpekare och titt i teleskop en stjärnklar kväll.

– Det är väldigt fascinerande, tillägger Bo Hedin. Jag förstår inte hur man kan undvika att vara intresserad av den rymd vi faktiskt bor i.

Fakta om Astronomi

Astronomi är vetenskapen om himlakropparna och universum. Astronomi är ett av de äldsta vetenskaperna. Det var dock först när teleskopet uppfanns i början av 1600-talet som ämnet utvecklades till en modern vetenskap.

Astronomi bör inte blandas ihop med astrologi, även om tidiga astronomer ofta även var vad vi idag skulle kalla astrologer. Ämnena är dock numera strikt skilda från varandra.

Källa: Wikipedia