• För att få jaga med egen bössa måste man sedan 1985 ha jägarexamen, och då ingår skjutprov. Victoria Wagner har tagit sin jägarexamen i sommar. Nu är hon ute och deltar i olika jaktsammanhang. Foto: Liselotte S Johansson
  • Victoria Wagner berättar att under hennes utbildning var en tredjedel tjejer med, men att hon inte träffar så många ute i jaktmarkerna.
  • En studsare Tikka, och en hagelbössa ATA har Victoria förvärvat. Med en av dessa sköt hon sitt första vilt i september.
  • På promenad med sina två sällskapshundar, men Victoria funderar även på att skaffa sig en jakthund.

Victoria satsade på jakten

Att möta en tjej i ett jaktlag ute i skogen är kanske inte fullt så vanligt. 25-åriga tjejen Victoria Wagner från Västervik har nyligen examinerats inom jakt och berättar om sin väg dit.

Ingen annan i familjen har varit intresserad av jakt tidigare, men ändå ville hon delta i jaktsammanhang.

– Jag har tränat hund mycket och intresset för jakt väcktes därigenom, säger Victoria Wagner. Sedan har vänner som jagar som jag fått följa med ibland ut i skogen.

Flera av dem frågade till slut om hon inte jag också skulle ta jägarexamen.

– Ja, det kan jag väl göra, svarade jag. Det är ju mycket nyttig kunskap man får lära sig tänkte jag inom djur och natur under utbildningen.

I skogen vistas hon ofta med sina egna hundar, en Japansk spets och en Schipperke.

– De är sällskapshundar, men planen är att skaffa en jakthund. Jag måste bara välja vilken typ av jakthund då de kan lämpa sig bäst för olika inriktningar, apporterande, ställande, drivande eller eftersökshund.

– Antagligen kommer jag att jaga storvilt, men jag vet inte än.

Spänningen att sitt på pass

Utbildningen utfördes hos Västerviks Jaktskytteklubb i Svinnersbo mellan november 2016 fram till juni 2017, då Victoria Wagner tog sin examen.

Var något utmanande under kursen?

– Det började med en jobbig hagelbösselektion när alla skulle se på vid laddning och skjutning, då fick jag prestationsångest. Jag var nära på att ge upp då faktiskt, men med hjälp kom jag över det.

– Jag rekommenderar också att man går kursen på plats för att få mest kunskap. Jag läste teori hemifrån först, och det ger inte lika mycket som när man hör lärarna förklara saker. De gör det på ett annat sätt än vad som går att läsa sig till.

Vad har varit mest givande?

– Att det är så roligt. Det är superkul med alla som har samma intresse. Man lär sig om olika jaktformer, och vi pratade mycket om säkerhet. Det är viktigt att ha koll på sina passgrannar och skjutriktningarna.

– Spänningen när du sitter på ett pass är bäst, att se djuren i skogen och att träffa vännerna.

Första råbocken

På jaktutbildningen var en tredjedel av deltagarna tjejer.

– Där var vi ganska många, men man ser inte så många ute i skogen. Men jag vet ju att de finns.

Än så länge ingår Victoria Wagner inte i något jaktlag, men hon har blivit inbjuden att vara med flera gånger på olika platser. Och ett pass ledde nyligen till att hon för första gången sköt sitt eget vilt – en råbock.

– Det kändes bra och var en häftig upplevelse. Det var ett bra skott men pulsen steg en del. Jag trodde det skulle vara mer blandade känslor, men det kändes bara bra, säger Victoria Wagner.

 

Victoria Wagner

Bor: lägenhet i Västervik

Familj: mamma, pappa och bror

Husdjur: 2 hundar - Ambra och Unique

Fritid: hundarna och jakt

Gillar: god mat och gott sällskap

Ogillar: oärliga människor

Bok: "En nästan vanlig man" av Dan Buthler/Dag Öhrlund