• Mats Nilsson kan ge tips om lämpliga växter för odling i kruka - till altan eller uterum. På bilden finns bland annat benved, olvon, lagerhägg, järnek och bambu. Foto: Lena Dahlberg
  • Ett citronträd med blommor och frukt i olika stadier är imponerande, men kan ha svårt att klara vintern även i det inglasade uterummet.
  • Olivträd och kumquat ger en känsla av att vara utomlands.
  • Mats Nilsson slår gärna ett slag för växter i kruka som passar våra svenska förhållanden. Olika sorters dvärglönnar lämpar sig till exempel utmärkt till altanen.

Växter i krukor – passar bra till altan och uterum

Trenden när det gäller inglasade uterum och trädäck fortsätter växa och med det behovet av lämpliga växter. Mats Nilsson på Mariebergs Trädgård kan tipsa om alternativ till de populära citrus- och olivträden. – Det finns betydligt fler sorter att välja på, som dessutom tål att vinterförvaras utomhus.

Ny börjar den rätta tiden för utevistelser på altaner och i inglasade uterum. För att göra miljön extra trivsam väljer många att satsa på växter som i vanliga fall inte tål vårt bistra klimat. Olivträd, citrus och palmer känns spännande och för tankarna till varmare breddgrader.

– Visserligen är Medelhavsväxter både sol- och värmeälskande, och tåliga, men de är uteväxter och kan vara svåra att få att överleva vintern, säger Mats Nilsson.

– Vi har växthotell där vi tar emot palmer och andra växter över vintern. Där är det cirka tre, fyra grader. Även om man har ett inglasat uterum är det svårt att hitta ett bra förhållande mellan ljus och värme. Ju varmare, desto fler timmar med ljus krävs.

Bär är poppis

Det finns dock en hel del växter, buskar och träd som går utmärkt att odla i kruka och som dessutom passar vårt svenska klimat bättre.

– Bär i olika former har blivit mycket populärt, till exempel havtorn, blåbär och gojibär.

– Den som vill ha ett äppleträd till en kruka kan hitta det också. De krukodlade är ympade på en svagväxande rot som ger ett mer kompakt växtsätt.

– Andra exempel är olvon, olika sorters dvärglönnar, benved, silverpäron och stamrosor. Många av dem tappar sina blad och har därför lättare att övervintra.

Doftande citron

Men visst är det imponerande att ha ett riktigt citronträd i ett hörn av uterummet. Stora knallgula citroner som går att använda i matlagningen.

– Citrus är lite speciellt, berättar Mats Nilsson. Träden är gröna året runt och de har både blommor och olika stadier hos frukten – samtidigt. Från blomma till mogen frukt tar det cirka 1,5 år.

– Blommorna doftar ganska starkt, vilket kan ha både för- och nackdelar.

 

Citat:

”Det är lite synd att så många hamnar bland Medelhavsväxterna, det finns svenska alternativ som fungerar bättre.”

”De flesta växter går att odla i kruka. Det handlar mest om vad som är snyggt.”