• Birgitta Oppgården har många olika sorters sippor i sina rabatter. Backsippan är en av dem. Foto: Lena Dahlberg
  • Balkansippan är en favorit, finns i både blått och vitt.
  • Bersån ramas bland annat in av klematis och kamelontbuske. Den rundbladiga lagerhäggen, till vänster i bersårabatten, är vintergrön. Rosa sockblommor växer i kanten runt hela bersån.
  • Birgitta Oppgården har bland annat ostasiatisk presidentsippa, vanlig vitsippa, rosa vitsippa, balkansippa, vit blåsippa och den limefärgade dubbla sippan Green finger i rabatten.
  • Storblommig vintergröna har en mörkare blå färg och vridna blad, jämfört med småblommig vintergröna. Den rosa sockblomman kommer göra planteringen extra fin när den slår ut.

Vårfägring i Birgittas trädgård

Sippor i vitt, rosa och blått

Birgitta och Rune Oppgårdens hus ligger vid foten av en kulle. Baksidans trädgård är skyddad från insyn och består av en mängd olika land, alla döpta efter landskap eller liknande. Där trädgården slutar tar naturen vid med vitsippor i mängd.

Paret Oppgården flyttade till huset i utkanten av Gamleby 1977. Sedan dess har det hänt en hel del i trädgården. Gräsmattor har blivit rabatter, träd har tagits bort och där den vackra bersån nu lockar med skön avkoppling fanns tidigare en sandlåda.

– Det är mest lerjord här, säger Birgitta Oppgården. Visserligen näringsrik, men tung och kompakt. Jag blandar den med kompost där jag planterar.

Tukt och bus

Alla trädgårdar har sin tjusning och inriktning. Hos Oppgårdens finns mellan 25 och 30 olika klematis, en hel del marktäckare, formklippta cypresser och sippor.

– Jag vill ha en trädgård i rosa, blått och vitt och försöker se till att det finns växter på olika nivåer, att de låga inte skyms av höga växter och att tukta och formklippa både barrväxter, tujor och buxbom. Men lite busighet blir det ibland också, ler Birgitta och visar på den rosa harsyran som frösått sig lite här och var.

Snart blommar det

Det är i slutet av april och trädgården är bara i början av sin vackraste tid. Mängder med knoppiga rosa sockblommor, slingrande klematis, rödbladiga pionblad och tulpanknoppar skvallrar om att inom några veckor blir här snart en fröjd för ögat.

– Än så länge är det mest olika ”sippor”, vintergröna och magnolia som blommar. Jag har även en hel del vintergrönt, till exempel den blanka rundbladiga lagerhäggen och rhododendron som ger trädgården karaktär. Året om.

Birgittas marktäckande växter

- Vintergröna

- Sockblomma

- Myskmadra

- Tusensköna

- Rosenplister

- Ormöga

- Daggkåpa

- Liten flocknäva

- Kaukasiskt fetblad

- Skuggröna

- Balkantrav