• Per-Martin Kling och Patric Yxklint är erfarna vildsvinsjägare men råkar trots det ut för vildsvinsrelaterade skador på sina hundar. För lite träning eller trötthet kan vara en anledning. Här med hundarna Arrak, Tessy, Aragorn och Aslan.

Vanligt att hundar skadas vid vildsvinsjakt

Jaktsäsongen är i stort sett över och som vanligt har det varit några intensiva månader med framför allt vildsvin i siktet för Per-Martin Kling och Patric Yxklint. Båda har stor erfarenhet av vildsvinsjakt med hund. Därmed även med de skador som hundar kan få vid jakt. - Det är A och O att ha en vältränad, specialiserad hund. Det är oerhört psykiskt påfrestande för en hund att jaga vildsvin.

Per-Martin Kling har jagat vildsvin i elva år och var en av de första i Västerviks kommun att jaga vildsvin med hund.

- Jag föredrar jakt med hund eftersom jag gillar att se deras jaktglädje och hur de arbetar i skogen.

Han berättar att han säkert haft ett tiotal hundar som skadats av vildsvin, men är mycket bestämd med att det nästan alltid är hundförarens fel om hunden skadas.

- Det är vårt ansvar att förbereda hunden. Nästan alla som skadas är för dåligt tränade, är trötta eller oskyddade. Att använda väst är en billig livförsäkring som räddat många av mina hundar.

Jakthundar är utsatta

Patric Yxklint sköter jakten på en gård utanför Björnsholm, framför allt då jakten på vildsvin.

- Jag har erfarenhet av annan jakt också, men det är vildsvin som är roligast. Tyvärr kommer jakthundar alltid att råka ut för skador, bli överkörda eller drunkna. Vi offrar inte våra hundar lättvindigt, om nu någon tror det. De är familjemedlemmar som vi lagt mycket tid och pengar på.

Även Patric Yxklint använder väst till hundarna Aragorn och Aslan. Trots det har han råkat ut för att de blir skadade.

- Aragorn fick ett snitt i bakskinkan, där täcker inte västen.

Tränar i hägn

Per-Martin Kling har sex hundar, en av dem är gipsad sedan oktober eftersom han blev biten över bakbenet så att en sena gick av.

- Jag tar på mig hela skulden. Hunden borde varit mer tränad. Innan säsongen drar igång tränar jag i hägn, men i år blev det inte så mycket som jag brukar. Om hunden fått mer träning hade den varit mindre ivrig när den mötte vildsvin i det fria. Som det var nu hann den inte undan och då är det vanligt just med bakbensskador.

- Det är viktigt med en vältränad hund, den ska vara explosiv och snabb att hinna undan. De stora skadorna får du hos hundar som jagar blandat vilt. De har oftast inte tillräckligt med vildsvinsvana.

Instinkt att fly

Både Per-Martin Kling och Patric Yxklint är noga med att betona att det inte är någon fara med att vara ute i naturen med sin hund.

- ”Vanliga” hundars instinkt är att fly vildsvin. De måste tränas till att vilja gå nära. Och vildsvinens instinkt är också att fly.

- De hundar som blir skadade är oftast jakthundar med för liten erfarenhet av vildsvin. Och med en hundförare som inte tränat sin hund tillräckligt, avslutar Per-Martin Kling.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Hunden ska vara specialiserad och pigg. Det är oerhört psykiskt påfrestande för en hund att jaga vildsvin.”