• Lotta och Johan Bergvall flyttade från radhuset i Ankarsrum till landsbygden i Gladhammar med barnen Ellen och David - och trivs utmärkt. Foto: Lena Dahlberg
  • Köket är husets hjärta - trivsamt, gammaldags och gott om utrymme för både matlagning och gäster.
  • Tidigare ägare hade tagit ner en vägg mellan köket och matrummet. Till höger (ej i bild) finns en rörspis som värmer skönt vintertid. Vedspisen i köket används också som värmekälla.
  • Rörspisar finns i matrum, vardagsrum samt i ett av sovrummen.
  • Hallen på övervåningen leder till familjens sovrum, badrum och kontor. Balkongen har utsikt över vidsträckta åkrar.
  • Badrummet har tidigare ägare renoverat. Snedtaket och de synliga bjälkarna är en del av charmen.
  • Katten Maja sover djup prinsessan-på-ärten-sömn och låter sig inte störas.
  • Det gamla hönshuset revs och Johan Bergvall byggde ett helt nytt gästhus med utsikt över bygden. Den stora altanen rymmer gott om sittplatser och en vedeldad badtunna.
  • ”Hönshuset” är öppet upp till nock och har ett stort allrum med sovloft.

Vackert 1800-talshus i lantlig idyll

”Vi föll för omgivningen, köket och närheten till Västervik”

När radhuset i Ankarsrum började kännas för trångt och längtan till ett äldre hus i utkanten av samhället blev för stor, kom Skattegården 2 i Gladhammar lagom ut till försäljning. – Det här var precis det vi letade efter, säger Lotta och Johan Bergvall, som sedan fyra år tillbaka bor i huset från 1826 tillsammans med barnen Ellen och David.

Katten Maja sover som den prinsessa hon är, på en trave dynor under altanens skyddande tak. De många syrenbuskarna och slånbuskagen har sedan länge blommat över och bildar ett effektivt insynsskydd. På andra sidan breder åkrarna ut sig och lite längre bort finns Kyrksjön. Sommartid dold av tät grönska.

– Vi bor på landet samtidigt som vi hör bilarna från E22:an. Och det känns faktiskt bra. Jag skulle inte vilja bo helt ensam inne i skogen, säger Lotta Bergvall.

Fint renoverat

Skattegården 2 har tidigare varit en bondgård men mangårdsbyggnaden styckades av någon gång under 1960-talet.

När familjen Bergvall tog över huset var det redan i bra skick, både in- och utvändigt. Det som stod högst på att-göra-listan var att byta ut vedpannan mot bergvärme.

– Inne har vi målat och tapetserat en del av rummen, men kök, badrum och den övre hallen var fint renoverade sedan tidigare.

– Sedan finns det ju alltid att göra när man äger ett hus. Förra sommaren målade vi fasaden och den här sommaren målar Johan fönstren. Ett kommande projekt måste bli trädgården och alla gamla buskage.

Gäster bor i hönshuset

Man brukar ofta säga att köket är husets hjärta, och så är det verkligen i det här fallet.

– Det var det annorlunda köket jag föll för, säger Lotta Bergvall. Stort, vackert och lite gammaldags. Det är helt klart familjens favoritplats.

För några år sedan revs det gamla hönshuset och Johan Bergvall byggde ett nytt ”hönshus”. En gäststuga med stor altan och vedeldad badtunna.

Det senaste projektet är nyligen avslutat. En garagelänga ut mot vägen, som ger trädgården på baksidan en fin inramning.

– Vi trivs väldigt bra här. Med hus i närheten och raka spåret in till Västervik .