• Christer och Birgitta Eklöf bytte ut sin gamla altan mot ett inglasat uterum. Nu ser de fram emot en lång säsong nära trädgården. Foto: Lena Dahlberg
  • Peter Kling och Marcus Hansson jobbar mest med uterum och badrum i företaget AK Glas & Bygg.
  • Nästan klart. Nu återstår bara golvet, sedan är det dags för invigning av paret Eklöfs uterum.

Uterum - mer populärt än någonsin

På Christer och Birgitta Eklöfs tomt har ett inglasat uterum tagit plats. Ett sätt att förlänga utesäsongen som blivit allt vanligare.

Marcus Hansson och Peter Kling, AK Glas & Bygg, och deras fem anställda jobbar i huvudsak med glas- och byggnadsrelaterade arbeten. Det kan handla om både uterum och badrum, såväl som byte av bilrutor och fönster.

– Det gäller både nybyggnationer och reparationer. Och vi är auktoriserade för arbete i våtrum.

Glas är speciellt

AK Glas & Bygg startades av Lennart Andersson och Lennart Karlsson i mitten av 1980-talet. För tre, fyra år sedan tog Marcus Hansson och Peter Kling över.

– Vi hade jobbat länge i företaget och blev tillfrågade om vi ville ta över. Det passade oss bra att göra det tillsammans. Jag har mest erfarenhet av bygg, Peter av glas, säger Marcus Hansson.

– Att vara glasmästare är lite speciellt. Det finns ingen direkt utbildning utan du måste läras upp på plats. Det är ett riktigt hantverk som kräver noggrannhet och en speciell känsla för att hantera glas.

Premiär i maj

Paret Eklöfs hus är byggt 1948. De köpte det 1999 och har sedan dess renoverat det mesta. Den här våren var det dags för ett efterlängtat inglasat rum.

 – Vi har hela tiden tänkt oss att byta ut den gamla altanen, men ville ta allt i rätt ordning och vänta tills vi dränerat, säger Christer Eklöf.

– Vi tog kontakt med Marcus Hansson och Peter Kling för att diskutera hur det skulle se ut. Det blev ett rum med isolerade väggar, isolertak och isolerfönster. Mycket bättre än vi tänkt!

– Nu hoppas vi på att kunna inviga rummet i maj, säger Birgitta Eklöf.