• Anita Lööf med hunden Nira och Lena Jansson med Bita. Båda engagerade i Västerviks Brukshundsklubb.

Utbilda din hund

Att ha en lydig hund som dessutom kan söka av ett område eller följa ett spår är inte en omöjlighet. I alla fall inte om du först går en kurs tillsammans med din fyrbente vän. - Vi vänder oss till hundägare som vill få ordning på sina hundar, säger Lena Jansson, instruktör i Västerviks Brukshundsklubb.

Brukshundsklubben har funnits sedan 1958 och har nu runt 150 medlemmar. Flera olika kurser erbjuds varje år, bland annat lydnad, rallylydnad, agility, sök och valpkurser.

- Från början finansierade försvaret en del av vår verksamhet mot att vi utbildade deras tjänstehundar, berättar Lena Jansson. Vi har nog utbildat ett 20-tal hundar till hemvärnet och flygvapnet genom årens lopp.

Populära kurser i sök

Att utbilda tjänstehundar står inte längre på programmet, men kurser i spår- och sökarbete är fortfarande populära.

- Vid spårkurser letar hunden föremål, så kallade spårpinnar, som människor hållit i. Vid sök tränar man hunden i att hitta människor i skogen.

Lena Jansson har själv ett brinnande intresse för hundar, helst då schäfer som hon tycker är en bra allround-hund.

- Det finns många olika raser som passar till brukshundsträning, men jag föredrar schäfer. Den passar till allt! Sedan får man inte glömma att smaken är olika och att hunden är en individ.

Lena Dahlberg