• Mörtfors är en ljuvlig liten pärla där kvarnen vid Marströmmen är en given blickpunkt. Under Mörtforsdagen, i år den 13 juli, är det bland annat ”ankrace” i strömmen.
  • Ursprunget till kvarnen i Mörtfors byggdes 1870, men är sedan dess tillbyggd i omgångar.
  • Håkan Ericson har inrett en liten bastu i det gamla batteriladdningsrummet som nästan hänger ut över vattnet.
  • Håkan Ericson har ristat in de gamla luffartecknen för kost och logi på staketet.
  • Sovrummet har en härlig utsikt ut mot den brusande ån.
  • Trapphuset är i stort sett intakt från den tiden mjölnare Artur Hammarsten hade kvarnen som arbetsplats.

Unikt fritidsboende vid brusande å

”Det är väldigt speciellt att bo i denna kulturmiljö”

Mitt i det lilla idylliska samhället Mörtfors rinner Marströmmen, eller Mörtforsån som de flesta säger. Här ligger bland annat pensionatet och en gammal kvarnbyggnad från 1870. Sedan snart 28 år tillbaka är kvarnen ett fritidsboende.

Under sommaren är det en ständig ström av människor som rör sig längs med ån och i de vackra omgivningarna med alla dess pittoreska hus och speciella miljöer. Men än så länge är det mest åns brusande som står för bakgrundsmusiken när Håkan Ericson inspekterar hur vintern farit fram med det annorlunda fritidsboendet.

– Jag har nu bott här i snart 27 år och det är lika härligt att komma hit varje gång. En riktig idyll, men oj så mycket arbete jag lagt ner här, säger Håkan samtidigt som han konstaterar att kvarnen nog behöver en omgång rödfärg inom en snar framtid.

Artur malde till 1973

Under mitten av 1980-talet såldes många av husen i Mörtfors. När den gamla kvarnen skulle auktioneras ut slog Håkan och hans dåvarande fru till och vips hade de ett 300 kvadrat stort renoveringsprojekt.

– Kvarnen lades ner 1973 och den siste mjölnaren hette Artur Hammarsten. Byggnaden hade aldrig använts som bostad utan var fortfarande full av gammal bråte, rep, kedjor, kvarnstenar och allt som hade med mjölnarens verksamhet att göra. Från början hade jag tänkt bevara och spara så mycket som möjligt av inredningen, men det visade sig vara ganska omöjligt om man samtidigt ville ha en fungerande bostad.

Originalfönster

Eftersom den aldrig varit avsedd som bostad var kvarnen heller inte isolerad. Det har varit ett stort arbete bara med att isolera allt. De vackra fönstren är original, men numera sitter där även innanfönster.

– Själva skalet var i ganska bra skick och tegeltaket hyfsat, men för tio, femton år sedan bytte jag det mot tegelliknande plåt, berättar Håkan Ericson.

Två lägenheter, ett gästrum och en bastu har det blivit. Samt en hel del förråd där det fortfarande finns en och annan kvarleva från kvarnens glansdagar.

Om det spökar? Med mjölnarens gamla kontor vägg i vägg till sovrummet, knarrande nedslitna trappor och den forsande ån precis utanför fönstret är det lätt att inbilla sig ett och annat en ljus sommarnatt.

Fakta Kvarnen i Mörtfors

Den nuvarande kvarnen byggdes 1870 och ägdes av gården Bjurvik fram till 1915 när C A Bjurstam köpte och arrenderade ut den till mjölnaren Arthur Hammarsten som bodde i kvarnstugan bredvid kvarnen. Hammarsten och hans familj drev kvarnen med vattenkraft tio månader om året. Först 1940 kompletterades kraften med el. Verksamheten upphörde 1973.

Källa: mortfors.se