• Jonny Råhlin och Jan Nilsson sorterar smutstvätten i olika säckar som sedan transporteras till tvättmaskinerna via skenor i taket. Foto: Lena Dahlberg
  • När blusarna kommer från tvätten hängs de på galgar för att sedan åka igenom en maskin med ånga. Ångan gör att de blir släta.
  • Magnus Nibelius, första linjens chef, programmerar och har koll på att allt fungerar som det ska. Här vid en maskin som viker blusar efter ångbehandling.
  • Emma Persson tömmer säckarna med smutstvätt på ett transportband för vidare hantering av sorterarna högre upp på linjen.

Tvätteriet Västervik – en effektiv och väl inarbetad arbetsplats

Tar emot tvätt från tre sjukhus och elva kommuner

Dagligen hanteras åtta ton handdukar, bäddtextilier och personalkläder av ett 30-tal personer. – Vi har en väldigt effektiv produktion med många maskiner och mycket teknik. Och den utvecklingen pågår ständigt, säger Magnus Nibelius, första linjens chef.

Tvätteriet har legat i Gertrudsvik sedan 1981. Tidigare låg det i sjukhusets lokaler inne i centrala Västervik.

Produktionen kan verka enkel och självklar. Hanteringen går ut på att ta emot smutsig tvätt och se till att den blir ren, för att därefter packa önskad mängd textilier tillbaka ut till kund. I själva verket är det en kedja i många olika steg där textilier tas om hand på olika sätt och där det mesta sköts av förprogrammerade maskiner. Men där personalen är en mycket viktig del för att målsättning och kvalitet ska uppfyllas.

– Vi är fyra väl inarbetade arbetslag med bra sammanhållning. De allra flesta trivs nog och många har varit här länge, säger Magnus Nibelius, som jobbat i Tvätteriet sedan 1995.

Töm fickorna

Det första arbetslaget tar hand om sorteringen av smutstvätten. Stora säckar töms på ett rullband och tvätten sorteras ner i olika tvättpåsar, beroende på vad det är för något. Här kan man hitta nästan vad som helst – inte bara textilier.

– Nycklar, glasögon, telefoner, dokument.... Allt utom patienter skulle man kunna säga.

– Vi försöker såklart spåra sakerna och skickar tillbaka dem till respektive kund. Det skulle underlätta vårt arbete betydligt om folk tömde sina fickor och vände kläderna rätt innan de stoppar plaggen i säcken. Vi lägger mycket tid på att vända plagg och vika ner ärmar, säger Magnus Nibelius.

Maskiner gör det mesta

Två arbetslag jobbar med efterarbetningen av den rena tvätten. Det kan till exempel vara att mangla lakan, hänga skjortor innan ångbehandling eller att vika byxor.

– Maskiner gör det mesta av jobbet även här, för oss handlar det om att förbereda plagg innan mangling och vikning till exempel.

– Det fjärde arbetslaget packar ren tvätt på vagnar efter kundens beställning.

– Alla är väldigt duktiga på att ta ansvar och vet precis vad de ska göra. Det är därför vi kan hålla vår höga målsättning.

 

Citat:

”Om folk tömde sina fickor skulle vårt arbete underlättas betydligt. En glömd penna kan förstöra 150 plagg.”