• Linda Öhrvall planterade 8500 tulpanlökar i höstas. Nu skördas de fram till påsk. Foto: Lena Dahlberg
  • Tulpanens dag sätter fart på tulpanlusten hos många vintertrötta svenskar.

Tulpanens dag den 15 januari

De flesta julblommor är nog förpassade till komposten vid det här laget, och äntligen är det tid för tulpaner. Efter nyår tar försäljningen fart ordentligt, säger Linda Öhrvall på Lindas Trädgård i Gamleby. Tulpanen är en av de mest älskade snittblommorna.

I höstas planterade hon cirka 8500 tulpanlökar under en månads tid. Detta för att de ska blomma under en längre period nu under vintern och våren.

- Vi brukar sälja fram till påsk och kommer i år ha ett 20-tal olika sorter. Allt från ”vanliga” till papegojtulpaner, fransiga och fyllda.

Direkt från lök

Hos Linda Öhrvall kan man köpa både buketter och arrangemang med tulpaner i, men de allra flesta säljs snittade direkt från löken.

- Kunden väljer färger och sorter från vår kyl. Färskare kan de inte bli och det gör att tulpanerna håller sig fina väldigt länge.

- Man kan också beställa ett abonnemang och hämta här en gång i veckan. Då blir det lite billigare.

Nyheter till våren

Jobbet i växthusen just nu består i att vattna och förbereda sommarsäsongen.

- Jag har en hel del inneväxter, det är nytt sedan i höstas. Jag kommer också utöka sortimentet av både penséer och perenner till våren. Trädgårdsintresset är stort och många efterfrågar både buskar och rosor så det kommer vi att satsa på framöver.