• Lena Söderström, sambon Torbjörn Bergström och hunden Maja flyttade till Trostad 2015. "Det känns som att ha kommit hem", säger Lena Söderström. Foto: Liselotte S Johansson
  • Renovering steg för steg i varje rum har skett där man försökte ta fram och bevara gamla detaljer. Här är matrummet med den öppna spisen.
  • Lena Söderström, konstnär och illustratör, känner glädje och tacksamhet över det nya hemmet på landet.
  • Vardagsrummet. Här finns flera mysiga ställen att slå sig ned på. Färgerna i hela hemmet är lugna och harmoniska.
  • Magasinet har även tidigare varit en plats för fest och i somras fick Lenas dotter sitt bröllop arrangerat på gården. Foto: Privat
  • I den långa lada som finns på gården kommer det så småningom att bli Lena i Lofta:s galleri. Just nu står där en bar som grisar fraktades i förr, som fixades till sommarens bröllopsfest.
  • På övervåningen i boningshuset ligger sovrummet och Lenas ateljé där hon sitter och målar.

Trostad ger plats till mycket kreativitet

"Det är en ynnest att få förvalta gården"

Gården i Trostad ligger inbäddad i norra kommundelens natur, med en lång lada, andra små hus på tomten och säkerligen en och annan hustomte. Här har ett skifte skett, och efter att ha varit i många generationers ägo, såldes gården till nya inspirerade ägare för ett par år sedan.

Bostadshuset är från första hälften av 1800-talet, och står i skogskanten omgärdad av flera mangårdsbyggnader som tillkommit därefter. Hit flyttade Lena Söderström och Torbjörn Bergström 2015.

– Platsen har blivit väldigt kär för oss, och det känns som att vi kommit hem, säger Lena Söderström.

Det har varit en process att börja ta om hand och förvalta historien men samtidigt göra hemmet till sitt egna.

– Vi började att renovera i slutet av augusti 2015 då vi fortfarande bodde i Västervik. Då var vi här varje helg och sov i gästhuset. Sedan flyttade vi hit i slutet av det året och fortsatte renoveringen.

Inredning har alltid varit ett av Lena Söderströms stora intressen, utöver att arbeta som konstnär och illustratör. Hon har genom åren haft ett flertal inredningsuppdrag i både offentlig och privat miljö.

– Jag har haft min egen stil och de som har tyckt om den har ibland bett om hjälp.

Bröllopskänsla

I Trostad ville paret skapa värme och omtanke och gärna ta tillvara på gamla detaljer. Det har bland annat skett genom att skala av väggar och tak där de funnit vackra plank, att låta vissa detaljer i hemmet finnas kvar men fräschas upp, och att bevara roliga saker de hittat slängda ute i naturen runt gården.

– Här i det gamla sädesmagasinet har de haft mycket fester genom tiderna, och man kan nästan känna hur glädjen sitter kvar i väggarna.

Magasinet är från 1917 och har nu fått sig en upprustning, ljusslingor är upphängda och långa bord är framställda i mitten av lokalen.

– Vi anordnade ett bröllop här på gården i somras för min yngsta dotter Ulrika. Vigseln skedde nere i trädgården, här i magasinet hade vi middagen, mitt emot i ladan var det bar och dans, och på utedasset hade vi gjort i ordning och satt dit en separett.

– Gästerna tyckte det var en himmelsk plats, trots att de fick gå på utedass. De här utrymmena öppnar upp för flera möjligheter, och att kunna ha olika event här.

Lena i Lofta

I den nedre delen av magasinet ska det även göras plats för en gårdsbutik där egna produkter kommer att säljas. Och i den långa ladan kommer ett galleri upprättas. Tillsammans kommer de nya aktiviteterna att heta Lena i Lofta.

– Jag kan riktigt se hur fint det kommer att bli. Man skulle även kunna ha julmarknad här. Men det är viktigt att poängtera, att jag kommer endast ställa ut min egen konst, och vi kommer inte att öppna något café. Vi vill inte konkurrera med andra närliggande verksamheter.

Förutom den långa ladan och magasin, så finns där ett hönshus, brygghus samt ett gästhussom tidigare var drängstuga och snickeri.

– Hit till snickeriet gick barnen från Lofta skola förr i tiden för att ha träslöjd, säger Lena Söderström. Här har jag försökt inreda med att ta tillvara på det man har. Det handlar om att plocka ihop det som finns till en helhet och få en fin färgkombination. Färgernas harmoni är jätteviktigt för mig.

Starka färger med måtta

I själva boningshuset syns Lenas speciella stil extra mycket och hur gammalt får möta nytt i en fin balans.

– Här inne har vi slipat de gamla golven, målat om och fixat tak och väggar. Det är ju lite läskigt att förstöra ett papptak eller väggar. Man kan ju aldrig veta vad som finns där bakom, men man måste chansa ibland.

Chansningarna betalade sig och fram kom vackra stockar och 35-50 centimeter breda plankor av trä som sedan har slipats och målats. Även murstocken runt den öppna spisen har tagits fram.

På 1970-talet byggdes huset till och då skapades det som idag är vardagsrum, ett grovkök med tvättstuga, pannrum och bastu.

– På övervåningen där min ateljé är, var det starkt röda tapeter med svarta blad på innan och vårt sovrum hade gröna medaljongtapeter.

Lena ryser till. För henne inger inte mörka starka färger det lugn hon önskar.

– Basen i hemmet ska vara ljust och lugnt tycker jag. Sedan kan man ha olika blickfång av färg som sticker ut. Snart ska jag till exempel föra in röda nyanser till jul.

Husets själ ska bevaras

Ännu finns det någon trappa kvar att fixa, lite lister som ska sättas dit och skåp att snickra och måla. Men Torbjörn och Lena tar en sak i taget nu, när tid, lust och ork finns.

– Man hinner inte med allt på en gång. Men vi är så tacksamma över platsen, och känner det som en ynnest att få förvalta det här. Det måste man göra med kärlek då, säger Lena Söderström.