• Marita Eriksson och Åsa Wiman visar de nya trendfärgerna. Foto: Liselotte S Johansson
  • Tapeterna ska ha färg och många som använder mönster vill att det ska ge gammal ”stugkänsla” på väggarna.
  • Marmoleum klickgolv eller så kallade ”Ernstgolv”.

Trendspaning bland nya färger

Länge har det vita fått tagit plats i hemmen, men nu blåser det andra vindar. Ut med allt vitt för nu är det färg som gäller, enligt den nyaste trenden.

– Ja, nu är det vita på väg bort, säger Åsa Wiman, Nordsjö Idé & Design. Nu är det färg som gäller, och inga bäbisfärger utan mycket mörka nyanser.

Populära färger att måla med är denim blått, grönt och mörkgrått. Även svart.

– De här färgerna har varit populära i storstäderna ett tag men har nu spridit sig hit. Man kan säga att det gråa har tagit över det vita lite också.

Bloggare påverkar trender

Nu för tiden är det ofta olika bloggare som sätter trenderna bland färg- och tapettillverkare, hur konstigt det än kan låta.

– Det finns många bloggare i 20-40-årsåldern som är trendmedvetna och som många andra följer. Folk generellt sätt följer bloggare mer nu och när bloggarna hittar sina favoriter och lägger ut dem på internet så vill alla ha dem.

– Bloggarna har fått stor genomslagskraft och påverkar på så sätt marknaden.

”Ernstgolv”

Fondväggarna börjar att dala ut och helhetstänk är här igen.

– Om man inte målar, utan tapetserar, så tapetserar man hela rummet i samma tapet nu. Skulle någon vilja ha en fondvägg så är den dock supermönstrad.

Mjuka mattor är något som gillas av många.

– Det ska vara skönt på golven, säger Marita Eriksson, Nordsjö Idé & Design. Idag finns det rutor man kan lägga in själv som gör det lättare.

Men vill man inte ha mjuka golv, kanske Ernst Kirchsteiger kan inspirera.

– Vi kallar dem för ”Ernstgolv” för att han använder dem så mycket i sina inredningar. Det är gjort av naturmaterial, kork och linolja. Med dom tycker folk att det är roligt att lägga olika färgkombinationer, säger Marita Eriksson.

Den sista trendspaningen handlar om intryck av kalk.

– Kalk är en stor grej och ett nytt begrepp nu, säger Åsa Wiman. Både tapeter och färger till möbler ska se ut som kalk och ge fint djup genom en matt nyans.