• Tabatacoacherna Martina Bertilsson, Camilla Kanth, Therese Ringdahl Nilsson, Jenny Juhlin, Sofia Hedman, Maria Wimmerström, Mattias Hedman och Petter Fredriksson. Foto: Fredrica Klein
  • Tabata i Västervik drar mycket folk.

Trendig träningsform stort i Västervik

Japanen Izumi Tabata och hans forskarteam genomförde 1997 en studie på japanska speedskatinglandslaget. Studien visade att fyra minuter av högintensiva träningsintervaller kan ge bättre effekt än en hel timmes lågintensiv konditionsträning.

Ett exempel på sådan högintensiv träning som utförs i intervaller är Tabata vilket kom till Sverige för ett par år sedan och som i höstas nådde även Västervik. Idag har flera av Västerviks gym olika former av Tabataträning.

Snabbt växande

Vi träffar coachen Mattias Hedman en lördagsmorgon innan passet ska börja. Tillsammans med sin fru Sofia Hedman drog han igång Tabataträning i Västervik i november 2013 efter att tidigare ha drivit en kampsportförening. I början var de cirka tio personer på varje Tabatapass och nu, drygt tio månader senare, är deltagarrekordet 130 personer.

För vem

Mattias Hedman tror att orsaken till succén är att alla kan vara med oavsett träningsbakgrund, ålder och förmåga. De yngsta deltagarna är små barn medan den äldsta är 73 år.

– Den sociala delen ger så mycket, säger Mattias, det är en glad och positiv stämning bland deltagarna, vi peppar varandra och det ger en enorm energi, menar han. Att träningen är gratis utan anmälningskrav bidrar förmodligen också till dess popularitet.

– Under våren och sommaren hålls träningspassen utomhus men i oktober är tanken att träningen fortsätter inomhus, om man får tag i lämpliga lokaler.

Träningsglädje

En timme senare är gräsplanen full av människor, idag är det 106 personer som har valt att ägna sin helgmorgon åt Tabataträning med Mattias och hans coacher.

Stämningen är på topp, musiken medryckande och koncentrationen total.