• Lena Johansson och Micke Sjöström i Danzvett är bekymrade över lokalfrågan. Till hösten måste de hitta en ny lokal eftersom hyran blir allt för hög i Bryggaren. Foto: Lena Dahlberg
  • Tisdagskväll och nybörjarbugg i Bryggaren. Höstens kurser förläggs antagligen till andra lokaler.

Tre gånger så hög hyra – svårt hålla kurser

Bekymmer för dansförening

Micke Sjöström och Lena Johansson är oroade. De är aktiva inom Danzvett, en dansförening som tränar i Bryggaren. Till hösten höjs hyran rejält. – Vi letar just nu efter en alternativ lokal.

Danzvett är en buggklubb där det även finns möjlighet att lära sig foxtrot. Föreningen har funnits i Västervik i mer än 20 år och medlemsantalet ligger för närvarande på cirka 250 medlemmar.

– Vi erbjuder buggkurser i tre olika steg, ibland fyra. Det finns inget krav på att man avancerar, den som vill kan till exempel gå det första steget flera gånger, säger Lena Johansson, utbildningsgruppen inom Danzvett.

Letar lokal

Det finns ett stort intresse för att lära sig bugg och många fortsätter att slipa formen under motionsbugg och fridanser, berättar Lena Johansson. Men föreningen saknar den yngre generationen.

– Förr kunde vi ha barngrupper som ville lära sig bugg. Nu är det svårt att locka ungdomar till kurserna. Det är synd, men vi hoppas få igång tävlingsbuggandet igen.

Men det stora bekymret är lokalfrågan.

– Till hösten får vi en hyreshöjning som blir svår att hantera, säger Micke Sjöström, buggledare och lokalansvarig. Vi kommer dock kunna erbjuda både nybörjare och erfarna kurser till hösten, men antagligen i en annan lokal.

Bussresor

Föreningen har kurser på söndagar, måndagar och tisdagar. Dessutom anordnas dans och kurser under några helger per år. Ibland med externa ledare.

– Det finns ett stort intresse hos oss aktiva. Många hänger med på bussresor till andra danser och det finns en härlig gemenskap mellan olika dansföreningar.