• Anders Holm och Julius Qwarnström hjälps åt att köra båten och plocka upp burar ur vattnet. Foto: Lena Dahlberg
  • Johan Qwarnström med barnen Julius och Carolina, samt Anders Holm, fiskade kräftor i Långsjön under en hel natt. Foto: Lena Dahlberg
  • Carolina Qwarnström tog upp burar på löpande band. Spännande och kul - och goda att doppa i majonnäs när de är kokta, tyckte Carolina.
  • Carolina Qwarnström provar att fiska med sänkhåv på grunt vatten. Kräftorna plockas då när de kryper fram till betet.
  • Kräftorna är både fler och större än för ett par år sedan, tycker Qwarnström och Holm.

Traditionellt kräftfiske Långsjön

”Vi fiskar hela natten och sover ute”

Den ljumma augustikvällen skymmer allt mer och det är gott om båtar på Långsjön. Burar vittjas och det ”svarta guldet” hälls i stora plastlådor. Kräftfiskepremiären samlar många entusiaster och både tält och campingbord ses runt sjön.

I kvällssolen vid badplatsen har flera familjer samlats för att äta picknick i väntan på att det ska bli dags att vittja burarna.

Johan Qwarnström, med barnen Julius och Carolina, samt Anders Holm, ger sig ut med båten för en första titt. Burarna ligger på olika djup för att ta reda på var det är som mest kräftor.

– Det är andra året vi fiskar kräftor i Långsjön. Det ser ut att bli bättre fångst det här året, både fler och större. 2,5 till 3 meters djup verkar vara perfekt.

Under bar himmel

För Qwarnström och Holm är det helhetsupplevelsen som är grejen.

– Vi vittjar burarna varannan timme, hela natten. Barnen har fixat mackor och lite senare grillar vi. Vi sover under bar himmel och räknar med att vittja sista gången ungefär klockan sju på morgonen.

Lotter och betesfisk köper de av Ankarsrums Sportfiskeklubb.

– Vi har också några gamla sänkhåvar, mest för skojs skull. Det kan vara kul att beta med en mört och se hur kräftorna kryper upp i håven.

Mycket ost

Carolina, 12, och Julius, 13, är med för andra året. Men det är första gången de är med en hel natt. De gillar både att fiska och äta kräftor, gärna doppade i majonnäs.

– Farmor Kerstin kokar kräftorna. Sedan ska de ätas med rostat bröd, starka ostar och kryddost och gärna västerbottenpaj, tillägger Johan Qwarnström.

– Och eventuellt en hemkryddad snaps.