• Sanna och Kenth Ackrell hoppas på en fin sommar och hoppas att även de andra stugorna renoveras så fort som möjligt.

Traditionell fika i Kaffestugan

Litet och genuint, lågt i tak och med gamla möbler. En kaffetår eller lättare lunch i båtsmanstugan från 1746 är verkligen en kulturell upplevelse och ”typiskt” Västervik.

Det är lätt att bli hemmablind och inte se vad som finns att uppleva i sin egen hemstad. De gamla Båtsmansstugorna är ett exempel av många. Sanna och Kenth Ackrell är stolta över den nyrenoverade Kaffestugan som traditionsenligt öppnade till första maj.

– Alla åtta stugorna ska renoveras, men det är bara Kaffestugan som är färdig. Det är nu ett år sedan vi fick köket omgjort och nygamla tapeter till rummet. Trägolv, äldre möbler och textilier förstärker den mysiga känslan.

Började som 13-åring

Sanna Ackrell tog över driften av Båtsmansstugorna för ett par år sedan. Hennes mamma Barbro Ackrell hade då haft hand om stugorna sedan 1977.

– Jag är uppvuxen här, började sommar jobba som 13-åring och har hela tiden fortsatt med serveringen och köket, berättar Sanna. Vi har både våfflor, smörgåsar och lunch. Dessutom fullständiga rättigheter.

Väntar på renovering

Servering i en av stugorna, Barbro Ackrells hobby och hantverk i en och de andra sex till uthyrning. Frid och fröjd eller?

– Enligt Länsstyrelsen ska de bevaras och renoveras. Just nu verkar det hela hamnat mellan kommunen och Länsstyrelsen, suckar Sanna Ackrell. Trist att inte kunna hyra ut en av stugorna alls och synd att de andra inte är iordning så som vi skulle vilja.

Lena Dahlberg