• En riktig blomstersäng, fylld med väldoftande luktärt.
  • Fin trädgårdsvy bakom höstanemoner och humle.
  • Katten Tvärsan har sin favoritplats under rosen Astrid Lindgren.
  • Curt Perssons favoritblomma är ros. Här en Austin-ros. Mörkröda dahlior i bakgrunden.
  • I skuggorna längst till vänster är det meningen att den nya woodland-rabatten ska trivas. Pilträdet växer snabbt, detta planterades för fem år sedan. Katten Tvärsan smyger in bland buskarna i den nyanlagda mosskullen.
  • Curt Persson och Kristin Ludvigsson. I bakgrunden blommande jordärtskocka och en magnifik krondill. Foto: Lena Dahlberg

Trädgård för avkoppling och inspiration

Bordet på altanen omges av både rosenskära, pelargoner och slingrande gurkplantor. Nedanför trappan breder Curt Perssons och Kristin Ludvigssons trädgård ut sig. Men lite lagom hemlig. – Det är spännande att inte se allt på en gång, att försöka få till lite olika rum i trädgården.

Det finns dock en sak som inte går att hålla hemlig. I den här trädgården finns nämligen massor med blommande luktärtor och den ljuvliga doften sprider sig mellan buskar och rabatter. Ja antagligen över hela bostadsområdet.

– Vi har planterat dem i en säng. En riktig blomstersäng, säger Curt Persson.

Av odlarsläkt

Det vita huset i Piperskärr byggdes 1938 av trädgårdsmästare ”Brollan” Ohlsson. Han hade flera växthus och sålde grönsaker på torget.

– När jag kom hit i början på 90-talet var trädgården ganska eftersatt, säger Kristin Ludvigsson. Då hade jag barn i fotbollsåldern, så trädgården användes mest som fotbollsplan.

– För ungefär sex, sju år sedan tog vi tag lite mer aktivt i trädgården, tillägger Curt Persson, vars pappa kom till Västervik från Danmark och var den som startade Rödsle plantskola på 50-talet.

– Jag har min släkt i Danmark – de är odlare hela bunten!

Ätbart

Det senaste projektet i den 2000 kvadratmeter stora trädgården är en liten mosskulle.

– Den blev till när vi gjorde woodland-rabatten. Det blir ofta så, vi gräver någonstans, får material över och gör något av det i ett annat projekt.

Trädgården är indelad i olika avdelningar där den ätbara delen är relativt stor. Här finns både hallon, hösthallon, jordgubbar, jordärtskockor, squash, gurkor, tomater, potatis, örter och flera olika grönsaker. Dessutom ett tiotal fruktträd sedan trädgårdsmästarens tid.

– Det känns rätt bra att äta det vi odlat själva, säger Kristin Ludvigsson.