• Det finns fina möjligheter till olika sorters bad vid Toven. Bryggor, trampolin och hopptorn för de lite större. Sandstrand finns för de mindre barnen.
  • Björn Granberg är ordförande för Västrums idrottsförening som har hand om skötseln av badplatsen vid Toven. ”Vi gör det ideellt för att vi tycker det måste finnas en badplats här”. Foto: Lena Dahlberg
  • Emelie Gustafsson och hennes bror Gabriel driver kiosken. Här servar hon Jonathan Johnsson Tapper, Magnus Johnsson och Niclas Haraldsson som ska ut och paddla.

Toven en populär badplats för alla

Sköts ideellt av idrottsförening

Lek i sanden eller hopp från höga berg – badplatsen vid sjön Toven i Skaftet erbjuder alternativ för alla sorters badare. – Det är många utifrån som söker sig hit, säger Björn Granberg, ordförande i Västrums idrottsförening.
Badplatsen är inte stor, men variationsrik med småbarnsvänlig sandstrand och lång brygga intill berg med trampolin och hopptorn. Hit kommer både barnfamiljer och äldre. Platsen är också populär bland ungdomar eftersom det finns grillplats och möjlighet till hopp från högre höjder.
– Badplatsen städas och sköts av Västrums idrottsförening. Det har vi gjort i många år nu. Västerviks kommun har bidragit med bryggor, trampolin och hopptorn och sett till att vi har både livbåt och livbojar, säger Björn Granberg.

Kiosk och kanot

Badplatsen har utnyttjats av ortsborna sedan lång tid tillbaka. Förr låg det en tvättstuga här men när moderna tvättmaskiner blev var mans egendom försvann den från platsen.
Sedan snart 20 år tillbaka finns en mindre kiosk och servering på området.