• Ragnhild Svensson, Anne-Maarit Kallela, Marcus Pettersson och Sofie Alzén målar gärna tavlor, som sedan säljs i butiken i Hantverkshuset. Foto: Lena Dahlberg
  • Madde Sjöö och Pernilla Larsson har sytt många kuddar, förkläden och dukar i juligt rött.
  • Ragnhild Svensson gör extra fina påsar att bära hem julklapparna i. Med tomte på förstås.
  • Små keramikänglar gör sig fint i grupp. Fina att pynta med till jul.

Tomteverkstad i Hantverkshuset

Det lackar mot jul och i Hantverkshuset på Kvarngatan är det full rulle. Inför jul är det nämligen stor efterfrågan på både dukar, förkläden, pynt och andra julklappar. – Det roligaste är att stå i butiken och hjälpa kunderna, tycker Marcus Pettersson.

Hantverkshuset tillhör den dagliga verksamheten i Västerviks kommun. Här kan den som har en funktionsnedsättning få arbete. Det finns tre olika stationer att jobba vid: papper & tryck, syateljé och målarverkstad.

– Just nu är det 19 arbetstagare som jobbar här, hur ofta är lite olika, säger Eva Rosenqvist som är en av dem som ansvarar för verksamheten.

Gillar att sälja

Hit kommer den som gillar att sy, tillverka papper, trycka på papper och tyg, måla tavlor, skissa fram nya mönster eller jobba med keramik. Eller kanske väljer man Hantverkshuset för att det helt enkelt är kul att sälja och möta kunder i butiken.

– Jag tycker det är roligt när kunderna tar god tid på sig och frågar så att jag får berätta om varan. Jag tycker också det är viktigt att det ser snyggt ut här, som i en riktig butik, säger Marcus Pettersson.

Nu veckorna innan jul jobbar Marcus Pettersson och de flesta av hans arbetskamrater med att sy och göra nya tryck. Och det är de röda sakerna som är mest efterfrågade.

– Våra dukar, förkläden och kuddar är populära julklappar. Eller att ha själv där hemma.

Unika saker

Att sy och måla är de populäraste jobben. Det tycker i alla fall Madde Sjöö, Anne-Maarit Kallela och Pernilla Larsson.

– Jag gillar allt här, säger Sofie Alzén, som trycker hjärtan på tyg som det ska sys vinpåsar av.

I butiken pryds väggarna av tavlor i en mängd olika färger och storlekar. Tulpaner, giraffer, fåglar, hus och segelbåtar är några av motiven.

– Det arbetstagarna gör är unikt, det finns bara här, säger Eva Rosenkvist. Alla skapar egna motiv, som sedan är enbart den personens.

– Sedan är det väldigt roligt när någon köper det man gjort. Att det finns fler som gillar det man skapar.

Citat:

”Det får ta tid här, det är viktigt att vara noggrann. Målet är att allt ska kunna säljas i butiken.”

 

Fakta daglig verksamhet

Om du är under 65 år och har en funktionsnedsättning som gör det svårt att få ett arbete, kan du få daglig verksamhet. Den dagliga verksamheten ska vara så lik ett arbete som möjligt. I Västerviks kommun finns bland annat trädgårdsarbete, matlagning, bakning, café, verkstad, snickeri, biltvätt, hunddagis, data, montering, djurvård och skapande att välja på.