• Alice Davidsson drömmer om att bli hundförare inom polis eller tull. Men först har hon drygt ett år kvar på gymnasiet i Stora Segerstad. Foto: Lena Dahlberg

Tog chansen att uppleva något nytt

Alice och Charlie flyttade efter nian

Alice Davidsson kände att hon inte vill göra som de flesta andra, läsa på gymnasiet i hemstaden Västervik. Hon var sugen på nya utmaningar och inte främmande för att flytta som 16-åring.

När kompisgänget på Ellen Key skulle välja till gymnasiet för några år sedan splittrades de åt flera olika håll. Både Göteborg och Stockholm fick ett tillskott av Västerviksungdomar. Alice Davidsson följde sitt intresse för hundar och sökte istället till Stora Segerstad, ett naturbruksgymnasium mellan Värnamo och Gisslaved.

– Jag hade inga problem med att flytta. Har nog aldrig följt mittfåran direkt.

Föll för Charlie

Nu läser Alice Davidsson andra året på Stora Segerstad och bor på internatet måndag till fredag. Helgerna tillbringas ofta i Halland, där pojkvännen bor.

– Jag är jättenöjd med utbildningen och att läsa på ett internat. Det blir en särskild gemenskap.

Som sällskap och träningskompis har hon Charlie, en flatcoated retriever.

– Jag köpte honom redan sista terminen i nian och har skött honom själv sedan dess. Jag ville ha en arbetsvillig hund och fick tips att titta på ”flattar”. Och föll direkt.

Blir ett team

Efter gymnasiet kan Alice Davidsson öppna hunddagis, hundtrim eller gå utbildning till instruktör inom Svenska Kennelklubben.

– Jag är nog mest sugen på en utbildning som hundförare inom polis eller tull. Men Charlie måste också utbildas och bli godkänd i så fall.

– Jag kan också tänka mig att göra lumpen som hundförare.

Att Charlie skulle passa bra som arbetshund är inte Alice Davidsson orolig för.

– Han är arbetsvillig och fattar snabbt. Det är väldigt kul, vi blir ju som ett team när vi jobbar ihop.

Fakta flatcoated retriever

Flatcoated retriever kommer ursprungligen från England, där rasen använts som fågelapportör under mycket lång tid. Den kom till Sverige på 1960-talet.

Den används som apporterande fågelhund, men fungerar också utmärkt som en sällskapshund i ett aktivt hem.

Flatcoated retriever är en livlig och godmodig hund. Den är arbetsglad och lättdresserad samtidigt som den är framåt och ivrig. Den får aldrig visa rädsla eller aggressivitet. Den är en allroundhund som passar till både jakt, bruks, lydnad, viltspår och agility.

Rasen kräver mental stimulans, inte endast motion, för att bli en lugn och harmonisk familjehund.

Källa: Svenska Kennelklubben