• Timmy Prag från Ankarsrum valde att läsa vidare inom filmproduktion efter gymnasiet på Vancouver Film School i Kanada. Foto: John Lundhgren
  • I bakgrunden syns byggnaden Woodward nere i stadsdelen Gastown nära Timmys skola. Foto: Privat
  • Bild 1. Det här är en uppgift i Visuella Effekter 3, som handlar om att byta häxans bakgrund.
  • Bild 2. Efter att eleven trollat bort de röda markeringarna från bild 1, är det dags att börja ta bort den gröna bakgrunden.
  • Bild 3. Här är greenscreen-uppgiften färdig.

Timmy från Ankarsrum studerar i Kanada

"Jag vill göra musikvideos och reklamfilm"

Timmy Prag säger att kunskapen han just nu förvärvar utomlands är en bra investering för sina framtida planer. Efter gymnasiet tog han nämligen ett större språng och valde att studera på Vancouver Film School i Kanada. Ett ovanligt val, men helt i linje med vad han vill arbeta med.

Sin uppväxt och sitt hem har Timmy i Ankarsrum i normala fall, och där utvecklades intresset för mediaproduktioner. Därför valde han också ett passande gymnasieprogram i Hultsfred.

– Där ingick film, radio, fotografi och journalistik, säger Timmy Prag. Jag tyckte jättemycket om det. Där fick jag uttryck för min kreativa sida och intresse för teknik.

Under en utbildningsmässa i Stockholm mötte Timmy en kille i ett litet bås som berättade om skolan i Vancouver i Kanada.

– Jag fick information om 3D-animation och visuella effekter. Efteråt tittade jag på deras hemsida och YouTube-kanal och kände att det här vill jag göra.

Utvald efter samtal

Utbildningen är en intensivkurs på ett år. Något liknade finns bara tillgängligt i Skellefteå i Sverige, men då är den på tre år och täcker ändå inte upp lika mycket kunskapsmässigt, menar Timmy.

– Uttagningen till Vancouver Film School skedde genom samtal och individuell bedömning. De går inte på betyg, utan på personlighet, vad man gjort för projekt tidigare och vilket sinne man har för ämnet.

I Vancouver bor nu Timmy inneboende hos en familj i deras källarvåning, vilket han tycker fungerar bra. Han har några månader kvar på sin utbildning, där de för närvarande är 36 elever.

– Man fick lära sig alla grunder först, sedan väljer man specialinriktning inom animation, modelering eller visuella effekter - som jag valt nu.

Timmy förklarar att modelerarna bygger modeller i datorn, som sedan animeras för att ge liv till geometrin, och där sedan de visuella effekterna får ihop data och verklighet så att allt passar ihop.

Utvecklande

Då kursen är en intensivutbildning, är det ofta långa dagar och mycket att göra.

– Det är utmanande, men väldigt kul hela tiden. Det är även roligt att träffa folk som har samma mål och intresse.

I Sverige menar han att det var mycket mer ledigt under gymnasietiden.

– Det är mycket mer arbete inom skolan nu. Men lärarna är bra. De kommer själva från industrin och jobbar inom de stora film- och spelbolagen här i Vancouver.

Kontakterna breddas också för eventuella framtida samarbeten.

– Vi har olika evenemang ibland dit rekryterare kommer. Kontakter är viktigt, även våra skolkamrater kan vara viktiga kontakter i framtiden. Men det är hela tiden vårt eget ansvar att bygga upp sitt varumärke och kontaktnät, säger Timmy Prag.

Examen och framtiden

Har ni något examensarbete som ska göras nu i vår?

– Ja, man gör ett individuellt examensarbete som också blir del av ens portfolio sedan. Min grundidé är att göra en film där en person har en 3D-skrivare som skriver ut frukostflingor. I filmen ska jag göra allt själv; bygga design, modelera, filma och göra visuella effekter.

Vad vill du göra efter din utbildning i Vancouver?

– Just nu känner jag att jag vill hem till Sverige och fortsätta läsa något annorlunda. Jag vill läsa inom filmproduktion och hitta något sätt att blanda det med det jag lärt mig här.

Har du något drömjobb du skulle vilja arbeta med i framtiden?

– Att göra musikvideos och reklamfilmer, som både har filmproduktion och visuella effekter.

Saknar du dina nära och kära hemma i Sverige?

– Ibland gör man det, men det funkar ganska bra. Vi har så mycket att göra, så man har inte så mycket tid att tänka på det.

Ja, Timmy som fyller 20 år denna vecka, vågade följa sin passion och uppmanar fler till det.

– Det är bara att köra. Jag trodde inte att jag skulle komma in på den här skolan först och att det skulle bli för tufft, men man klarar mer än man tror, säger Timmy Prag.