• Therése Ekelin är hemma från resan till Bali. Nu bor hon i Almvik och ger kurser i yoga i Västervik. Foto: Lena Dahlberg
  • Typiska Gili-hus, enkla men robusta nog att klara de starka stormarna i december till februari. Köket är ofta utomhus med matlagning över öppen eld. Foto: Therése Ekelin
  • Nevada hade många barn att leka med på Gili Air. Barnen är på förskolan ett par timmar varje förmiddag, sedan är de hemma med sina stora familjer. Foto: Therése Ekelin
  • Utsikt från en bungalow på norra sidan av paradisön Gili Air. Foto: Therése Ekelin

Therése åkte till Bali för yogans skull

”Det har gett mig mycket att möta likasinnade”

Huset är ännu inte möblerat och det ekar tomt i vardagsrummet där endast yogamattan är utlagd. Förstås. Therése Ekelin är nämligen hängiven yogautövare och -instruktör, nyligen hemma i Västervikstrakten igen efter en längre resa till Bali.

Therése Ekelin hade tidigare sin yogalokal i Piperskärr, men i november 2012 bestämde hon sig för att lämna allt. Huset, lokalen och möbler såldes. Med lätt packning på ryggen, och treåriga dottern Nevada vid handen, reste hon till Bali.

– För mig var det viktigt att lämna så mycket som möjligt bakom mig, jag ville träffa likasinnade och fylla på mina energier.

– Några gånger reste vi dock tillbaka till Sverige, men resan har varit fantastisk på många sätt. Nevada lärde sig prata flytande engelska och resan har varit ett välbehövligt brejk – något jag kan rekommendera andra barnfamiljer!

Paradisö

Till att börja med hyrde hon ett hus på Gili Air, en otroligt vacker ö utanför Bali.

– Gili Air är en fantastisk plats, lugn och harmonisk. Ingen bullrande trafik, bara hästskjutsar och cyklar. Där var Nevada en i barngruppen som lekte på gatan och hon lärde sig snabbt att kommunicera på både engelska och indonesiska.

Efter ett tag hyrde Therése Ekelin ett hus i staden Ubud på Bali istället. Där är det ett helt annat liv.

Startar yoga igen

I första hand reste hon till Ubud för att träffa likasinnade, yogainspirerande människor.

– Det finns en lång tradition av yoga och healing i Ubud. Staden har blivit en samlingsplats för västerlänningar som brinner för yoga.

Ubud är ett myller av turister, trafik och allt som hör till. Det byggs överallt och hela tiden förbereder sig invånarna för olika ceremonier.

– Det är ett väldigt oväsen hela tiden. Ibland reste jag till Gili Air för att få lugn.

För någon månad sedan kom Therése Ekelin tillbaka till Västervikstrakten. Hon säger att hon är fylld av ny energi och att hon mår bra i lugna Almvik.

– Nu startar jag kurser i kundaliniyoga igen, denna gång på Mejeriet. Jag har massor med ny energi att dela med mig av.