• Per-Erik Dahl, biträdande rektor på Gamlebygymnasiet. Foto: Liselotte S Johansson

Terminstart med nya program

Naturbruksgymnasiet är en internatskola med riksintag där det för närvarande går totalt 115 elever. Inför höstens skolstart har eleverna kunnat välja, förutom inom det vanliga utbudet, bland två nya program.

– Hösten 2017 har vi börjat med två nya utbildningar här, säger Per-Erik Dahl, biträdande rektor. En som tidigare funnits på skolan och en helt ny.

Det är Lantbruksutbildningen med inriktning på häst som återupptagits i utbudet. Den lades tidigare ned på grund av för få sökande, men nu har skolan hittat en lösning.

– Förändringen är att vi inte har några egna hästar här, utan samarbetar med Överums Hästsportförening. Så nu har vi en grupp elever igen som går den utbildningen och startade i höst.

Två platser

Kontraktet innebär att Gamlebygymnasiet använder hästarna på ridskolan i Överum, deras plats samt hyr in deras instruktörer för all praktisk undervisning.

– Alla vanliga ämnen och teori sköts här på gymnasiet med våra lärare, och så blir eleverna skjutsade två halvdagar i veckan till ridskolan i Överum för annan undervisning.

Det är ett beprövat koncept som visat sig tidigare fungerat bra.

– Vi gjorde på samma sätt för fyra år sedan då vi tog bort skoljordbruket och alla kor här på skolan och kontrakterade lantbrukare i stället för den praktiska undervisningen. Alla har blivit jättenöjda med det, och vi hoppas nu att det ska bli lika bra inom häst, säger Per-Erik Dahl.

Nyhet nummer två

För första gången erbjuder Gamlebygymnasiet nu även ett bygg- och anläggningsprogram.

– Inriktningen inom det är anläggningsmaskinförare. Det är spännande och en utbildning med stort behov av. Vi ser att det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden av den kompetensen. Det är många stora projekt som ska dras igång i landet som de kommer att behöva många entreprenörer till i framtiden.

Trädgård för vuxna

Djursjukvård och djurvård är fortfarande den mest populära utbildningen att söka till, dit många söker med mål att bli veterinär eller djurvårdare.

– Det som vi skulle vilja satsa och försöker satsa mer på mer nu är trädgårdsutbildningen. Vi har sett att intresset för trädgård ofta kommer senare i livet, och skulle vilja erbjuda både ett program för ungdomar, men även för vuxna som vill sadla om, säger Per-Erik Dahl.