• Yvonne Greiffe hjälper Eva Björkqvist att få det nya tyget rätt på den omstoppade karmstolen. Foto: Lena Dahlberg
  • Ulrika Gigård har bestämt sig för att ge den gamla 50-talsstolen ett nytt liv.
  • Lena Åkerlund hittade allt möjligt i den gamla dynan när hon skulle börja från grunden. ”Skumplast, wellpapp och dambindor... Antagligen stoppade ägarna in lite mjukt varje gång de bytte tyg”.

Tapetserarkurs – möbelrenovering från grunden

Stolar, fåtöljer och pallar får nytt liv

För 1,5 år sedan öppnade Yvonne Greiffe sin tapetserarverkstad Ateljé Olika. Nu är hon inne på sin andra kurs, och intresset för att lära sig stoppa möbler från grunden har varit mycket stort. – Jag brukar säga att jag inte kan ta emot nya kursdeltagare för de som gått här tidigare bara fortsätter...

I den lilla hemtrevliga källarlokalen råder en febril aktivitet. Sadelgjordar sträcks, nubb slås i och vackra möbeltyger ger nytt liv åt gamla fåtöljer.

En av deltagarna, Ulrika Gigård, sökte efter en ny hobby när hon flyttade till Västervik. Hon hittade den på gatan där hon bor.

– Jag har tagit med en gammal stol som stått på vinden. Nu ska den få nytt liv med en helt ny sits.

– Jag valde den för jag ville göra något från grunden, från sadelgjord till stoppning och tyg.

Jobba efter mitten

För den som vill prova att renovera en gammal stol från grunden har Yvonne Greiffe några bra tips.

– Innan du köper stolen – titta under sitsen. Sitter det ett tyg där är det ett varningstecken. Antagligen har stoppningen börjat gå sönder och det kan betyda mycket arbete med att göra iordning stolen.

– Glöm det där med att klippa det nya tyget efter det gamla. Kvalitén på tygerna kan vara olika och om du dessutom stoppar om möbeln blir det inte samma storlek på tyget.

– Du ska alltid klippa tyget i fyrkanter och jobba efter ”mitten” på det nya tyget.