• Ingvar Ankervik har planer på att lämna över Vituddens Kanotvarv till sonen Kåre Ankervik. Varvet firar snart 90 år då det startades 1925 av Ingvar Ankerviks pappa Anker Karlsson. Foto: Lena Dahlberg
  • Kåre Ankervik är femte generationen av hantverksskickliga båtbyggare, även om de två första generationerna byggde båtar och inte kajaker.
  • Ingvar Ankervik visar det styrreglage som varvet tagit fram och som underlättar styrningen för alla typer av kajaker.
  • Kåre Ankervik och Vituddens Kanotvarv har planer på att expandera. En ny hall för förvaring och utställning, samt butik, står överst på dagordningen.
  • Vituddens Kanotvarv har tagit fram en stabilisator till kajaker.

Sveriges enda kanotvarv lever vidare

”Det handlar om arv och yrkesstolthet”

Det är en stilla och solig försommardag vid Vituddens Kanotvarv. Som gjord för en kajaktur. Ingvar och Kåre Ankervik låter den smäckra farkosten glida ner i vattnet. Fast de gjort detta tusentals gånger märks det att känslan och stoltheten över hantverket fyller dem med vördnad.

Veckans kajakutflykt är en stunds avkoppling såväl som en påminnelse om det arv Kåre Ankervik bär med sig från sin farfars farfar, Carl Månsson. Fiskarsonen som föddes 1832 och var så skicklig båtbyggare att det skapade habegär hos folket i bygden.

Även om Kåre och hans pappa Ingvar Ankervik bygger kajaker är det Carl Månssons gener som uppenbarligen gått i arv.

Från båt till kajak

– Carl Månsson byggde upp en liten varvsrörelse på Stora Kalvön i Östra Eds socken, vid sidan av arbetet som fiskare, berättar Ingvar Ankervik.

– Alfred Karlsson, en av hans söner, ärvde hantverksskickligheten och utbildade sig till möbelsnickare i Stockholm. Detta för att bli en ännu bättre båtbyggare.

På Världsutställningen i Stockholm 1897 vann Alfred Karlsson tävlingen Sveriges bästa båtbyggare. När han sedan flyttade hemåt igen köpte han mark på Vitudden och startade skeppsvarv 1907.

Sonen Anker Karlsson, född 1907 och senare pappa till Ingvar Ankervik, blev även han en skicklig båtbyggare. Men han fortsatte inte i sin fars fotspår som tänkt var.

– Som 14-åring fick han se en kajak komma glidande på vattnet. Efter den dagen var han fast. Men hans pappa Alfred stöttade honom aldrig, tyckte inte kajakbyggandet var något riktigt arbete.

Varvet blomstrade

Anker Karlssons kajaker fick stor uppmärksamhet från start och 1925 registrerade han Vituddens Kanotvarv. Nu följde en tid där utveckling av nya tävlingskajaker gick hand i hand med internationell uppmärksamhet och fina medaljskördar.

– Jag är uppvuxen i den miljön, säger Ingvar Ankervik, som även han ärvt båt- och kajakbyggargenerna.

– Jag började jobba som femåring, fick ligga inne i den trånga kajaken och hålla emot när skruvar skulle nitas.

Vituddens Kanotvarv blomstrade och kajakerna blev internationellt erkända, tack vare både OS-, VM- och SM-guld.

En ny era tog dock sin början efter 1979 när epoxilim förbjöds. Nu kunde varvet inte längre bygga tävlingskajaker utan inriktade sig på att bygga i fiberkomposit istället.

– Samtidigt blev konkurrensen större. Vi kunde inte längre konkurrera med de importerade kajakerna.

Yrkesstolthet

Ingvar Ankervik tog över företaget 1980 och inriktade sig istället på kajaker för långfärd och expeditioner. Hans stora erfarenhet av att konstruera både flygplan och båtar på hobbynivå kom väl till pass.

– Vi hade hur mycket som helst att göra under 1990-talet och våra modeller paddlades på alla hav, rundade både Kap Horn och Nordkap i båda riktningarna, och rundade Borneo. Bland annat.

Fortfarande är det Ingvar Ankervik som driver företaget men ett generationsskifte närmar sig.

– Även jag började jobba i företaget som liten, säger Kåre Ankervik. Men när jag växte upp utbildade jag mig till kemist. Fortsatte dock aldrig på den banan utan stannade upp och tänkte efter.

– Det handlar om yrkesstolthet, om själva produkten som ger både fysisk och mental friskvård.

– Intressanta möten med människor betyder också mycket. Och att få jobba från idé till färdig produkt.

Framtidsplaner

Vituddens Kanotvarv fortsätter att utveckla kajaker för långfärd, men kompletterar även med försäljning av lågpriskajaker från Kina och Vietnam, samt olika tillbehör.

– Vi har bland annat tagit fram stabilisatorer och ett nytt styrreglage som kommer underlätta styrningen för alla typer av kajaker.

Det finns även planer på att expandera. En ny hall för förvaring och utställning, samt butik, står överst på dagordningen.

– Det handlar inte om att tjäna pengar, säger Kåre Ankervik. Jag har ärvt både ett ok och ett privilegium och därmed ett unikt perspektiv på tillvaron, som jag ser som en plikt att förvalta efter bästa förmåga. Till både min och andras glädje och nytta.