• Rosita och Jony Fransson spenderar många sommarkvällar vid sin husbil vid Lysingsbadet.

Svårt att förvara livsmedel under sommaren

Rötmånaden är här. Temperaturen och luftfuktigheten slår nya rekord och vilket kraftig försämrar dina livsmedels hållbarhet.
– Det är viktigt att förvara dina livsmedel väl kyld och inte låta dem stå framme för länge. I vissa fall också ha med en kylväska till mataffären eftersom mejerivaror kan bli dåliga redan innan du kommit hem, säger Mats Lindblad, smitskyddsamordnare på Livsmedelsverket.
Under sommarmånaderna kan det vara svårt att förvara våra livsmedel på ett bra sätt i den höga temperaturen.
Men under den så kallade rötmånaden, då luftfuktigheten i kombination med hög värme påskyndar bildandet av bakterier, är det extra svårt. Därför är det  viktigt att tänka på hur vi förvarar våra livsmedel.

Använd näsan

Enligt Mats Lindblad är näsan vårt största verktyg för att känna av livsmedlens kvalitet.
– Förlita dig inte helt på datumet på förpackningen utan känn dig istället fram. Hur luktar mjölken? Dålig mjölk känns sur, säger han.
Att förvara maten väl är kanske lättare i hemmet med tillgång till kylskåp och luftkonditionering. Men i husvagnen eller tälten blir det svårare.
– Det är alltid en utmaning att hålla maten kall och förvara det på ett bra sätt när vi bor i tält. Trots att vi placerat tältet på en plats med många skuggtimmar blir det väldigt varmt i tältet och omöjligt att förvara livsmedel i, säger Jonas Eriksson från Stockholm som spänderar några dagar i tält på Lysingsbadet.
Jonas är en van kampare och är utrustad med en eldriven kylbox kopplat till campingens eluttag.
– När man bor i tält så vill man ju ofta göra det på traditionellt sätt, helt utan moderna faciliteter. Men jag har valt att bära med mig en mindre frysbox när jag reser i bil för det underlättar så mycket, säger han och berättar att han annars enbart levde på konservmat.

Egen kyl

Några som inte har det allt för obekvämt är Jonny och Rosita Fransson som bor med sin husbil på campingen över hela sommarsäsongen. De är väl utrustade med kylskåp och kök men tänker också aktivt över hur de förvarar maten.