• Pontus Larsson, rektor på Västerviks gymnasium. Foto: Lena Dahlberg

Studenter med praktisk utbildning är efterfrågade

”Alla som vill ha jobb får jobb”

Det finns ett dilemma när det gäller de studenter som söker till gymnasiets praktiska program. De är för få med tanke på antalet jobb som finns. Det menar Pontus Larsson, rektor på Västerviks gymnasium.

– Arbetsmarknaden efterfrågar utbildade kockar, servitriser, finsnickare, industritekniker och vårdpersonal. Men tyvärr fyller vi inte klasserna som vi borde. Den som utbildar sig inom ett praktiskt yrke får oftast jobb direkt efter gymnasiet.

Inte bara Västervik

Restaurangprogrammets studenter har möjlighet att göra praktik både i Västervik och på andra platser i Sverige.

– Vi har flera samarbetspartners, bland annat Operakällaren i Stockholm, Gripsholms värdshus i Mariefred och Dufweholms herrgård i Katrineholm. En del lägger sin praktik i något annat land och vi gör även studieresor utomlands, i höst ska vi till Italien.

– Krögare brukar ringa oss och fråga efter arbetskraft.

Praktik ger jobb

Det finns också ett stort sug efter utbildade finsnickare, enligt Pontus Larsson.

– Vi har tio platser, men de brukar inte fyllas. Tyvärr. Vi ser många pensionsavgångar inom olika snickeriyrken i framtiden och företagare ringer oss och vill ha utbildad arbetskraft.

– Praktiken ger studenterna en enorm möjlighet att få jobb direkt efter studenten. Dessutom är det ofta lätt att få extrajobb och sommarjobb.