• Karl-Erik Johansson och Sven-Eric Andersson är två av guiderna på torsdagseftermiddagarna. De tycker fortfarande det är roligt att berätta om sin forna arbetsplats, Sankta Gertruds sjukhus. Foto: Lena Dahlberg
  • Carina Andersson Sarge har satt samman en utställning om patientkonst. Nu vill hon hitta mer material till en kommande utställning om Georg Örn som var patient på sjukhuset.

Stort intresse för Psykiatriska museet

”Vi har fått mycket respons och tror på en bra utveckling framöver”

Psykiatriska museet har fått ett rejält uppsving efter 100-årsjubileumet förra året. Något som Sven-Eric Andersson och Karl-Erik Johansson, båda engagerade i museets verksamhet, är mycket glada för. – Vi har många besökare och stödföreningen har ökat från 100 till nästan 150 medlemmar.

Det händer många nya saker innanför väggarna på Psykiatriska museet på Gertrudsvik.

– Vi har ständigt nya utställningar på gång, berättar Carina Andersson Sarge, en av de tolv personer som jobbar aktiv med museets verksamhet. Nu har vi precis öppnat en utställning om patientkonst och den 10 oktober ordnar vi en mindre utställning om regeringens kampanj Hjärnkoll. Detta i samband med Världsdagen för psykisk hälsa.

Vill ha hjälp

Museet planerar även för en utställning om en patient, Georg Örn, som Carina Andersson Sarge gärna vill ha hjälp med.

– Han var patient här från 1912 och in på 60-talet någon gång. Georg Örn skötte bland annat kiosken och postutdelningen. Han var en riktig personlighet. Som barn hade han blivit inlämnad på barnhem i Stockholm och kom sedan till en fosterfamilj i Ukna. Hit kom han som tonåring.

– Om någon har bilder eller information om Georg Örn tar vi tacksamt emot det.

Danskt vänutbyte

Även om både permanenta och lite mer tillfälliga utställningar är en stor del av museets verkamhet så händer det också andra saker.

– Hemsidan är en plats där många hittar oss. Nu lägger vi ut kortare visningar av den dokumentärfilm som blev klar i maj.

– Via Twitter har vi blivit kontaktade av ett psykiatriskt museum i Danmark. De vill nu att vi ska bli ”vänmuseer”. Det kan bli ett roligt utbyte.

”Det är verkligen stimulerande med all stöttning vi fått av både besökare, insändare i tidningar och andra”