• Julia Bendelin, marknadschef på Gotlandsbåten. Foto: Privat/Magdalena Björnsdotter
  • Båten har inget namn än, och ligger i Grekland för renovering. OBS! Bilden är ett montage. Foto: Pressbild/GEORGE GIANNAKIS

Stort intresse för Gotlandsresor

Den 16 juni får ressugna Västervikbor en ny destination att åka till. Då kör Gotlandsbåten sin premiärtur mellan Västervik och Visby. Biljetterna till Visby har redan börjat säljas. Ett antal biljetter såldes för 100 kr från början, men sedan kommer priserna att ligga mellan 200 och 300 kr.

– Det är möjligt att vi kommer att få höja priserna på vissa avgångar om vi märker att de är väldigt populära, men målet är att alltid att vara billigare än de andra avgångarna från Oskarshamn och Nynäshamn, säger Julia Bendelin, marknadschef på Gotlandsbåten.

Intresset för att resa har varit stort.

– Det är fantastiskt, det är ju inte vanligt att folk bokar sina sommarresor i januari, så vi är positivt överraskade, även om det så klart till viss del beror på premiärerbjudandet. Nu har de första bokningarna från Tyskland kommit också, säger Julia.

Fler får upptäcka Västervik

Hon tror att båten kommer att tillföra mycket till Västervik.

– Det är en fantastisk stad som fler får upptäcka nu. Vi tror att många kommer att bli kära i Västervik.

På båten kommer det att finnas kafé, shopping och turistinformation om både Västervik och Gotland. Själva fartyget hyr bolaget, och det är nu i Grekland för en totalrenovering.

– Jag var och hälsade på henne förra veckan, det är en fin donna, säger Julia.

Namntävling

Vad båten ska heta är inte bestämt än, företaget har utlyst en namntävling som presenteras senare i vår.

De anställda på Gotlandsbåten sitter i Visby, och har nu fullt upp fram till starten.

– Det har varit fruktansvärt mycket jobb och alla har väldigt mycket frågor. Men vi är otroligt taggade inför starten, även om det så klart kommer att dyka upp 2000 problem på vägen, säger Julia.

På turistbyrån i Västervik räknar man med fler turister i och med båtarna, men det är inte bestämt än om det kommer att finnas folk från turistbyrån som informerar på båtarna.

– För dom som vill åka ut på en dagsutflykt kommer vi att tipsa om skärgården, det finns två öar, Idö och Hasselö, som man kan åka ut till över dagen. Sedan är det ju många som kommer att vilja åka smalspåret också, säger Caroline Björkgren på turistbyrån i Västervik.