• Robert Lipovac, platschef, och Sven Gunnarsson, reservdelsansvarig, jobbar hos Frödinge Maskiner i Gamleby. Ett företag som funnits där sedan cirka 40 år tillbaka. Foto: Lena Dahlberg
  • Jan-Olof Johansson och Per Wikström lagar en rundbalspress. Ibland krävs det hårda tag för att komma åt de lager som ska bytas.

Stor kunskap hos mekaniker inom lantbruk

"Traktorer mer avancerade än bilar"

Glöm spett, slägga och hårda tag. Dagens moderna traktorer kan inte lagas med hårda nypor. De är högteknologiska miljoninvesteringar som måste uppdateras av datorkunniga tekniker.

Hos Frödinge Maskiner i Gamleby lagas, servas och säljs det mesta. Även om de flesta traktorer är av nyare modell så rullar det in en och annan äldre traktor i verkstaden.

– Här tar vi hand om allt, säger platschef Robert Lipovac. Alla sorters lantbruksmaskiner och traktorer. Ibland krävs det avancerad felsökningsutrustning för att kolla vilket av alla 30 kretskorten hos traktorn det är fel på. Ibland krävs hårda tag med äldre verktyg för att få bukt med en maskin.

Butik och verkstad

Frödinge Maskiner har funnits i Gamleby sedan 40 år tillbaka. För 3,5 år sedan köpte Mek & Maskin i Vimmerby företaget.

– Namnet lever kvar eftersom det är så väl inarbetat, säger Sven Gunnarsson som arbetat runt 35 år inom Frödinge Maskiner.

Sju anställda jobbar i butiken och verkstaden i Gamleby. I verkstaden repareras och servas allt som har med lantbruk att göra.

– Vi kan hämta med lastbil om det är svårt för ägaren att köra in det som ska lagas. Vi har även en servicebil som åker ut till gårdarna.

Maskinvisning

Även om det är vanliga arbetstider som gäller finns det nästan alltid tillgång till service hos Frödinge Maskiner.

– Vi har telefonjour kvällar och helger. Det händer ganska ofta att vi får rycka ut då – korna har dålig förståelse för när fodermaskinen inte fungerar, säger Robert Lipovac.

I butiken finns allt från djurfoder, stängsel och foderautomater till oljor och reservdelar. Frödinge Maskiner är även återförsäljare för lantbruksmaskiner och traktorer. Något som brukar presenteras lite extra under olika maskinvisningsdagar.

– Vi har faktiskt maskinvisning idag, den 24 september.