• Jan Jakobsson är ordförande i Friluftsfrämjandet i Västervik.
  • Håkan Eriksson är en av ledarna i kajak inom Friluftsfrämjandet. Foto: Lena Dahlberg

Stor efterfrågan på friluftsaktiviteter

- men det behövs fler ledare

Ett delikat dilemma, skulle man kunna säga. Friluftsfrämjandet i Västervik har många som är intresserade av att delta i olika grupper, från barn till vuxna. Men fler grupper skulle kunna startas om det fanns ledare. - Det är framför allt på barnsidan som det saknas ledare, säger Jan Jakobsson.

Jan Jakobsson är ordförande i Friluftsfrämjandet i Västervik sedan mars 2014. Han har tidigare varit vice ordförande och är medlem i föreningen sedan fyra år tillbaka. Han tycker själv det är roligt med olika aktiviteter i naturen.

– Jag har alltid haft ett aktivt friluftsliv tillsammans med familjen. Även idrottsintresset är, och har varit, stort. Jag vandrar och paddlar gärna. Längdskidor och långfärdsskridskor tycker jag också om.

Måste säga nej

Friluftsfrämjandet i Västervik har drygt 300 medlemmar och ett brett utbud av aktiviteter. För de minsta finns Skogsknopp, sedan fortsätter det med flera olika grupper indelade efter åldrar. Ända till ung- domens Wild-Kidz.

– Vi har märkt en ökad efterfrågan när det gäller barnaktiviteter. Tyvärr har vi inte kunnat ta emot alla som vill delta.

– Hittar vi fler ledare kan vi starta fler grupper, säger Jan Jakobsson.

Poppis med kajak

Även på vuxensidan är det populärt med friluftsliv. Kajak, vandring, cykling, stavgång och långfärdsskridskor är återkommande arrangemang.

– Kajak har blivit mycket populärt. I våras hade vi en nybörjarkurs som blev fullbokad direkt. Fortsätter vi växa så behöver vi fler ledare även för kajak, tror Jan Jakobsson som är samordnare inom den sektionen.