• Stina Qubtis second hand-butik Busfrö Nytt & Bytt har grott, växt och nu fröat av sig. Jönköping blir den första staden som öppnar butik enligt franchisingkonceptet. Foto: Björn Wanhatalo

Stina först i Sverige med Second hand-kedja

Liten har blivit stor och det har gått i raketfart. Målmedvetet och med rätt magkänsla har Stina Qubtis Busfrö Nytt & Bytt växt från just ett frö till stadig planta. Nu fröar hon av sig i fler städer. – Det känns alldeles fantastiskt!
Små second hand-butiker i källarlokaler och i utkanten av centrum finns det ofta gott om. Men Stina Qubti har alltid trott på sin idé att flytta in vägg i vägg med ”vanliga” butiker och konkurrera med dem på lika villkor. Mitt inne i centrum.
– Jag har alltid varit övertygad om att det går. Mitt mål har hela tiden varit att sprida Busfrö Nytt & Bytts koncept, men jag har inte velat starta nya butiker själv. Därför är franchising ett perfekt alternativ.
– Att det blev Jönköping som får den första butiken utanför Västervik känns verkligen bra. Och det är bara första steget.

Flyttat och växt

Stina Qubti var i New York för många år sedan, klev in i en liten second hand med barnkläder – och föll pladask.
– Jag blev inspirerad att öppna något liknande i Västervik och startade Busfrö Nytt & Bytt i Welux lokaler i december 2010.
Bara tio månader senare, i oktober 2011, flyttade hon till nuvarande lokal på Storgatan.
– Vi höll till längst in, men har sedan dess växt rejält. Både till yta och sortiment. Damavdelningen kom ganska snart efter flytten och hösten 2012 tog jag över lokalen med skyltfönster.
– Då syntes vi ännu mer och folk som inte hittat till oss tidigare fick upp ögonen för butiken.