• Stina Qubtis second hand-butik Busfrö Nytt & Bytt har grott, växt och nu fröat av sig. Jönköping blir den första staden som öppnar butik enligt franchisingkonceptet. Foto: Björn Wanhatalo

Stina först i Sverige med Second hand-kedja

Nästa "Busfrö" växer i Jönköping

Liten har blivit stor och det har gått i raketfart. Målmedvetet och med rätt magkänsla har Stina Qubtis Busfrö Nytt & Bytt växt från just ett frö till stadig planta. Nu fröar hon av sig i fler städer. - Det känns alldeles fantastiskt!

Stina Qubti har alltid trott på sin idé att flytta in vägg i vägg med ”vanliga” butiker och konkurrera med dem på lika villkor. Mitt inne i centrum.

– Mitt mål har hela tiden varit att sprida Busfrö Nytt & Bytts koncept, men jag har inte velat starta nya butiker själv. Därför är franchising perfekt.

– Nu får snart Jönköping den första butiken utanför Västervik. Och det är bara första steget.

Flyttat och växt

Stina Qubti var i New York för många år sedan, klev in i en liten second hand med barnkläder – och föll pladask.

– Jag blev inspirerad att öppna något liknande i Västervik och startade Busfrö Nytt & Bytt i Welux lokaler i december 2010.

Bara tio månader senare, i oktober 2011, flyttade hon till nuvarande lokal på Storgatan.

– Sedan dess har vi växt rejält. Både till yta och sortiment.

Heminredning

Nästa steg blir en helt ny avdelning med heminredning.

– Vi har frågat våra kunder vad de ville ha helt enkelt. Men det blir inga stora grejer utan belysning, mindre möbler, textilier och prylar.

Parallellt med att butiken i Västervik växt har Stina Qubti jobbat med nästa steg: franchising.

– För kanske ett år sedan tog jag kontakt med en konsultgrupp som är ledande när det gäller franchising för att de skulle hjälpa mig att utveckla idén.

Jönköping först ut

När Stina Qubti väl bestämt sig är det framåt som gäller. Planen är tydlig, i tre steg:

– Först ska vi öppna fyra butiker inom två år. De kommer ligga i större närliggande orter.

– Andra steget är storstäder och studentstäder. Tredje steget är övriga Sverige. Jag har även sökt Europarättigheter.

– Inom tio år är det tänkt att Busfrös koncept ska finnas på 60 orter.

I november öppnar alltså Busfrö Nytt & Bytt i Jönköping med Veronica Ekdahl vid rodret. Tidigare regionchef och projektledare inom Apoteket AB, men till hösten butiksägare för Busfrös första franchisebutik.

– Vi får bästa läget i stan med 460 kvadrat fördelat på två plan.

Galleria vore drömmen

Stina Qubti är mycket nöjd men eftersom hon inte är typen som slår sig till ro finns det säkert fler planer runt hörnet?

– Jag inte helt främmande för att öppna ett second hand-varuhus... Här i Västervik då förstås!