• Svetlana Markovic, Gunny Torstensson, Kerstin Nyström, Givan Cederquist och Else-Marie Sjöberg samlas varannan tisdag hos MG´s Garn för att handarbeta och umgås. Foto: Lena Dahlberg
  • Givan Cederquist får tips av Monika Gustafsson när hon provar att sticka med ovanligt stora stickor. ”Det ska bli en glest stickad halsduk”.

Stickcafé ger gemenskap och avkoppling

Handarbete, prat och umgänge

Varannan tisdags samlas ett gäng damer hos Monika Gustafsson på MG´s Garn i Västervik. Det gemensamma intresset för handarbete lockar, men det är även ett sätt att ha roligt tillsammans över en kopp kaffe.

Det hörs både prat och skratt och rassel av stickor från damerna i stickcaféet. Händerna är inte stilla många sekunder och flitens lampa släcks bara den stund det blir fika.

–Det är roligt att ha dem här, säger Monika Gustafsson. Vi kan dela med oss av tips och mönster och hjälper gärna till om någon vill lära sig sticka.

Grytlappsperiod

Monika Gustafsson öppnade butiken för snart fem år sedan och hon har haft stickcafé nästan lika länge. Svetlana Markovic har varit med från start.

– Jag har alltid handarbetat, just nu stickar jag raggsockor till barnbarnet. Mest för att ha något att göra. Det är för gemenskapen jag kommer hit.

Gunny Torstensson och Else-Marie Sjöberg hanterar rundstickor utan svårighet. Vackra grytlappar växer fram ur deras händer.

– Jag är inne i en grytlappsperiod nu, säger Gunny Torstensson. Sedan blir det sockor.

Många yngre

Just nu är det mellan fem och sju damer som samlas för en handarbetsstund, men Monika Gustafsson säger att hon inte ör orolig för återväxten.

– Det är många yngre tjejer som kommer till butiken och handlar och frågar. De stickar inte riktigt samma som vi äldre gör. Det blir mest accessoarer, som mössor och mobilfodral.

Citat:

”Nu stickar jag vantar, tyckte det var dags att göra något till mig själv.” Kerstin Nyström