• Kristina Larsson förbereder för en ny omgång kärleksmums. En del levereras till butiker i Västervik, en del säljs till privatpersoner. Foto: Lena Dahlberg
  • Marja Wårvik Nilsson med en plåt nygräddade limekakor.
  • Hanna Nyman provar ut nya recept på syltkakor. ”Det är viktigt att de smakar och ser ut som andra syltkakor”.
  • Nyfik1 håller till i den före detta matsalen vid Almviks skola.

Specialbröd som ska smaka de flesta

Bageriet som hittat sin nisch

Det lilla bageriet Nyfik1 i Almvik är inte så litet längre. Vid starten för ett år sedan var de tre personer, nu är antalet sju. Och det finns goda förhoppningar om att fortsätta växa och anställa.

Det är onsdag morgon och arbetet är i full gång. Limekakor gräddas och förses med glasyr, olika sorters bröd paketeras för vidare transport till Västervik och en ny syltgrotta provbakas. Här lämnas inget åt slumpen. Smak och utseende är nästan viktigare här än hos ett ”vanligt” bageri.

– Vi bakar enbart bröd som är gluten-, laktos- och mjölkproteinfritt. I vissa fall även äggfritt. Och vi använder inte nötter, mandel eller sesamfrö, säger Kristina Larsson, som tillsammans med Marja Wårvik Nilsson varit med från starten.

Klarar ekonomin

Allt började för flera år sedan under en kurs i ”socialt företagande”. Marja Wårvik Nilsson hade varit arbetslös en längre tid och Kristina Johansson var halvt sjukpensionär.

– Vi skulle komma på en affärsidé. En kille i gruppen var glutenintolerant och jag har alltid älskat att baka. Det blev början till idén om ett bageri.

– Vår coach Mats Andersson Fredén hittade den här lokalen, före detta matsalen vid Almviks skola, och vid nyår 2013 kunde vi köra igång.

Nyfik1 är en ekonomisk förening utan stöd från kommunen. Kristina Larsson är noga med att påpeka att de klarar sig själva.

– Vi har tagit banklån för att driva företaget. Tack vare inkomsterna från försäljningen och att vi har personer här som är ”fas 3” får vi det att gå runt.

Utökning på gång

Inriktningen hos Nyfik1 var solklar från första början. Olika sorters bröd som även allergiker kunde äta. Men det skulle smaka som vanligt.

– Vi har fått prova oss fram och hela tiden varit väldigt envisa. Och våra ”försökspersoner” har inte varit nådiga. Här släpps inte iväg något som inte smakar gott, säger Kristina Larsson bestämt.

Privatpersoner har möjlighet att stanna till och handla bröd, men de stora leveranserna går till Ica Maxi och Nilssons konditori.

– Det är fler stora kunder på gång. Just nu pågår förhandlingar med både Astrid Lindgrens Värld och grossisten Mårdskog & Lindkvist. Lyckas vi komma överens betyder det fler arbetstillfällen. Och att fler allergiker får tillgång till vårt bröd.

Citat:

”Många allergiker hör av sig och är väldigt tacksamma. De är inte vana vid så gott bröd.”