• Kjell Johansson har haft sitt företag Kjells Buss i mer än 23 år. Foto: Lena Dahlberg
  • Hans Jacobsson är reseproducent hos Kjells Buss. Gruppresor, kryssningar och evenemang är den huvudsakliga inriktningen.

Spa-resor är populära mini-semestrar

När Kjell Johansson tröttnade på att köra buss som anställd startade han eget bussföretag. Det är mer 23 år sedan, men konceptet är fortfarande detsamma. – Gruppresor och kortare resor till evenemang är vår inriktning.

Kjell Johansson flyttade från Stockholm till Blackstad 1980. Han började köra för Kraftbuss och fortsatte sedan hos Nilsbuss fram till 1990.

– Jag ville prova det där med att bli min egen. Jag hade toppar på 200 utlandsdagar per år, det går inte att fortsätta med i längden.

Företaget drevs hemifrån i tio år, sedan flyttade verksamheten till Atriumgården i Västervik. Behovet av mer utrymme ökade och 2003 var det dags för nästa flytt, till Barlastudden.

– Det är en stor fördel att ha nära till Resecentrum, eftersom en hel del av våra turer utgår därifrån.

Specialanpassat

Kjells Buss har en egen buss och tre som jobbar i företaget. Kjell Johansson och Håkan Nilsson är busschaufförer och Hans Jacobsson är reseproducent.

– Vi har ett bra samarbete med andra bolag när vi behöver fler bussar.

Företaget kör bland annat ersättningsbussar till tågtrafiken samt vid behov linjeturer åt Swebus. Men det är de specialanpassade resorna och evenemangsresorna som är huvudsysslan.

– Vi jobbar mycket med gruppresor till olika intresseföreningar, företag eller andra som vill kunna påverka upplägget.

Snart pensionär

En av de populäraste resorna är sparesan till Pärnu i Estland. Den arrangeras nu för fjortonde året i rad.

– Efterfrågan har ökat med 80 procent jämför med förra året. Från början var det mest damer, men nu blir det fler och fler par.

Kjell Johansson börjar närma sig pensionsåldern och en nedtrappning står för dörren.

– Jag vet inte hur det blir ännu, men det finns intressenter till företaget. Jag kommer dock vara kvar under en övergångsperiod. Det går inte bara att försvinna över en dag.