• Hanna Römbo och Katja Vretton är glada över att kunna erbjuda så många sommarjobb till kommunens ungdomar.

Sommarjobb till alla – men snart går tiden ut

Ett jobb och därmed en inkomst. Det är något som står högt på önskelistan hos de flesta ungdomar inför sommaren. - Vi är jätteglada att vi har fått in så många olika jobb till den här sommaren, säger Katja Vretton och Hanna Römbo.

Tidigare somrar har ett ganska litet antal kommunala sommarjobb lottats ut bland alla sökande ungdomar. För att kunna erbjuda fler jobb har kommunen satsat på ett samarbetsprojekt med Tjustbygdens Sparbank - Feriepraktik 2013.

- Vi har vänt oss till både näringslivet och handeln där arbetsgivaren erbjudits två praktikanter till priset av en, berättar Katja Vretton som är samordnare för all praktik i kommunen.

Bråttom att söka

Satsningen på att få in fler jobb har visat sig vara lyckad. Förra året erbjöd kommunen 170 platser för ungdomarna att söka, i år finns det 359.

- Vi kan erbjuda jobb inom både handel, restaurang, hotell, föreningar, äldreomsorg och industri. För att nämna några områden.

- Nu hoppas vi att alla som är födda 1995, -96 eller -97 och vill ha ett sommarjobb tar chansen att söka, säger Hanna Römbo, feriepraktiksamordnare för näringslivet.

- Vi är lite oroliga för att de som sökt jobb tidigare somrar och fått avslag nu har gett upp. Därför har vi gått ut till högstadie- och gymnasieskolor med information. Nu är det verkligen sista chansen att söka, ansökningstiden går ut den 31 mars.

Lena Dahlberg