• Sofia Holmberg är ny som produktionsledare inom Holmen. Foto: Lena Dahlberg

Sofia en av få tjejer i skogsbranschen

Ny produktionsledare hos Holmen

För Sofia Holmberg från Värmland var valet att söka utbildning inom skogen en självklarhet. Trots att hon själv inte äger någon skog. - Jag har vuxit upp på landet, pappa är skogsmästare och jag har ett naturintresse. Då var skogsmästare ett intressant yrke som jag tyckte passade mig.

Sofia Holmberg är bara några veckor gammal på sin tjänst hos Holmen som produktionsledare inriktning skogsvård och biobränsle. Kontoret finns i Vimmerby, men distriktet är stort och innefattar även Västerviks kommun.

Under gymnasiet i Karlstad läste hon naturbruk inriktning häst. Efter studenten 2010 kompletterade Sofia Holmberg med ett skogligt basår i Jälla för att få behörighet till skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg.

– Det var ett bra år med mycket praktik, något som stärkte mig i mitt mål att jobba inom skogen.

Få tjejer

Efter tre år på skogsmästarutbildningen var Sofia Holmberg redo att flytta dit jobben fanns. Det blev som produktionsledare hos Holmen, Vimmerbydistriktet.

– Det har varit gott om arbete tidigare, men dippat lite under utbildningen. Nu verkar det som att det börjar vända igen. Tyvärr är vi inte så många tjejer inom skogliga yrken, runt tio procent tror jag.

– Jag kan verkligen rekommendera andra tjejer att söka till skogstekniker, skogsmästare och jägmästare. Jag kommer visserligen inte ut i skogen så mycket som jag skulle vilja, det blir väl nån dag per vecka, men det är ett kul och intressant arbete.

Arbetsuppgifter

Vad gör då en skogsmästare?

– Det finns olika yrken och arbetsuppgifter beroende på var man får anställning. Som produktionsledare tar jag vid efter virkesköparna. Jag ansvarar för att det fungerar med markberedning, plantering och röjning. Jag har även hand om upphandlingar, kvalitetskontroller och grot (grenar och trädtoppar)som blir till flis.

– Jag ska bland annat planera och styra upp arbetet efter avverkning helt enkelt.