Snart högsäsong för alkoholkonsumtion

Under sommarmånaderna ökar konsumtionen av alkohol bland unga i Västervik. Polis och kommun förbereder inför kommande högsäsongen.
– Visfestivalhelgen är en helg då många unga ofta dricker mycket alkohol. Det är inte i anslutning till festivalen, den brukar vara väldigt lugn. Det är istället inne i stan kring Fiskaretorget som stökigheterna brukar vara, säger ungdomspolis Tommy Ankarman.
När vädret blir varmare och turister strömmar till stan ökar konsumtionen av alkohol, dels på krogar och restauranger men också i det offentliga. Många är ungdomar och alkoholen är till stor del smuggelgods från Tyskland, som säljs av organiserade importörer som gör den lättillgänglig för unga.
– Vårt fokus under sommarmånaderna är att ta alkoholen ifrån de unga för att få bort alkoholen. Det är ett förebyggande arbete eftersom en flaska i fel händer många gånger leder till grövre brott, säger han.

Klarar stå emot

Västerviks kommun har ett aktivt sammarbete med både polis och social för att minska användningen av alkohol bland unga något som enligt rädnings och säkerhetschef på Västerviks kommun Joakim Jansson gett effekt.
– Konsumtionen ökar alltid under sommarmånaderna och kring stora evenemang men vi ser att vårt arbete gett effekt på ungdomarna. De kan i större utsträckning motstå alkohol, säger han.