• Eric Billberg provar en putt i förberedelserna inför årets Swepressgolf. I år vill laget ha revansch från finalmissen ifjol.
  • Klart för Swepressgolfen. Foursometävlingen på Ekhagens golfbana har arrangerats sedan 1992.

Snart dags för tredje upplagan av Swepressgolfen

”Foursome är den svåraste spelformen”

För tredje året i rad arrangerar Västerviks GK Swepressgolfen. Precis som tidigare år är det foursome som gäller. – Det är den absolut svåraste spelformen, säger Peter Billberg som är ägare av Västerviks golfbana.

Den årliga foursometävlingen på Västerviks golfbana har arrangerats sedan 1992. I år är det tredje året i rad som tävlingen går under namnet Swepressgolfen. Tävlingen avgörs mellan den 1-3 juli. Två dagars kval kulminerar i final på onsdagen.

Banans ägare Peter Billberg har deltagit i varje upplaga av tävlingen, men aldrig vunnit.

– Det började som en liten tävling med kanske 10-20 lag, men sedan har den växt. Den var som störst i början av 2000-talet och förra året hade vi runt 70 lag. Det är den enda foursometävlingen häromkring och det skulle kunna gå att göra tävlingen större om man vill.

Ungefär hälften av lagen kvalificerar sig för onsdagens finalspel.

– Vi vill att så många som möjligt ska gå vidare. Dels för att så många som möjligt ska få spela mycket och dels för att vi avslutar tävlingen med en middag i restaurangen på onsdagen.

Bara en boll i spel

I foursome tävlar man i tvåmannalag och har bara en boll i spel under hela rundan. Lagen väljer vem som slår ut på udda respektive jämna hål och slår sedan varannat slag.

Spelformen är den mest utmanande i golfen.

– Foursome är absolut svårast eftersom det bara är en boll i spel. Det kräver mycket mer kommunikation och man måste hela tiden ta rätt beslut för sin lagkamrat. Det är roligt att se hur lagen samarbetar.

Ett snitthandicap beräknas ut för varje lag, och tävlingen avgörs sedan av antal slag i förhållande till handicapet.

– Det finns lag som satsar på att ha en spelare med högt handicap och en med lågt, men många vinnare brukar ha ett jämnt medelhandicap.

Hoppas på hemlig gäst

I vinstpotten finns en mängd priser. Vinnarna får en weekend på Åtvidabergs GK och en lektion i akademien.

– Vi har ett gediget prisbord och utser även roligaste lagnamnet och snyggast klädsel.

Billberg försöker även locka en hemlig gäst till tävlingen. Tidigare år har förre PGA-spelaren Per-Ulrik Johansson och Viktor Gustafsson, som slagit längst i världen, gästat Swepressgolfen.

– Det är alltid roligt med ett extra inslag. Vi har förstås vissa önskemål till årets tävling, men vilka är hemligt.

Tre hål är nyckelhål

I vanlig ordning avgörs tävlingen på natursköna Västerviks natursköna golfbana på Piperskärr.

– För den stora massan är det en perfekt bana. Den är ritad så att man bara kan missa på en sida och det gör det förstås lättare att spela. Sedan är det en av de bästa banorna i Sverige på att klara av regn.

Nyckelhålen är hål ett, sex och tretton.

– Ska man spela bra på den här banan måste man spela bra på de hålen.

För Peter Billberg är tävlingen årets höjdpunkt. Men någon seger har det ännu inte blivit. I år tävlar han med sonen Eric under namnet ”Mammas drängar”.

– Förra året gick vi inte vidare till finalen, men det måste vi göra i år, fastslår Eric.