• Jerry Svanberg och Johan Alsteryd är båda taggade för att få ta sin jägarexamen. 
  • Inne i Västerviks Södra Jaktvårdskrets lokal studerades det hårt.

Snart dags för Jägarexamen

Att få vara i skogen tillsammans med ett gevär, och samtidigt få chansen att umgås är något som lockar många. Västervik är det inget undantag. För att kunna jaga är en jägarexamen dock ett måste, och snart har femton personer fått sin eftertraktade examen.

Det är isvindar och kallt i centrala Västervik, men två trappor upp, inne i Västerviks Södra Jaktvårdkrets lokaler på Bredgatan är graderna några fler. Runt ett bord har femton  jaktsugna personer slagit sig ner, samtidigt som de intensivt bläddrar i varsin bok, detta i takt med att läraren Christer Hermansson förklarar och går igenom.

Aldrig skjutit

I fem månader har utbildningen för jaktexamen pågått, och snart är det dags för det slutgiltliga teoriprovet. Två av de blivande jägarna är killarna Jerry Svanberg och Johan Alsteryd.

- Jag kom in på jakt tack vare mina jobbarkompisar, jag har faktiskt aldrig skjutit tidigare så det ska bli intressant, berättar Jerry och ler.

Bred kunskap

Sedan november har gänget studerat ihop totalt 50 timmar på fem månader. Det är olika delar som har prickats av. Både teori och praktiska övningar. Jägarexamen innefattar en bred kunskap om viltarter, lagstiftning, skytte, tillvaratagande och om olika jaktformer.

-  Jag har haft ett jaktintresse länge och gillar att vara ute i naturen, så jag kände att nu är det dags att ta min jaktexamen. berättar Johan Alsteryd.

Både Jerry och Johan känner sig säkra inför det kommande teoriprovet.

Att ta jaktexamen är obligatorisk för den som vill jaga men den har ingen åldersgräns. Vem som helst kan studera för att få komma ut i skogen och skjuta.

- Jägarexamen är även det man brukar kalla jägarens körkort, förklarar Christer Hermansson, lärare för kursen och medlem i styrelsen för Västerviks Södra Jaktvårdskrets.

Elin Nordström