• Yvonne Andersson tipsar om vad som är bra att packa i ett reseapotek. Foto: Lena Dahlberg
  • Allt från myggmedel och salvor mot insektsbett till vätskeersättning, solskyddsmedel och öronproppar. Bra saker till olika sorters resor.

Smart i packningen inför resan

Just nu är det många som skriver packlistor inför kommande resor. Oavsett resmål så finns det smarta saker att ta med i reseapoteket. – Det viktigaste är solskyddsmedel, till både snö- och solresan, säger Yvonne Andersson på Apotek Hjärtat i Gamleby.

Det är fortfarande många som inte tänker på att en gnistrande vit skidbacke kan ge rejäl solsveda. Solens strålar reflekteras mot snön och det är därför klokt att använda solskyddsmedel även under skidsemestern.

– Undvik också att tvätta ansiktet på morgonen. Var rädd om hudens naturliga fett, spara därför även rakningen till kvällen. Behöver du angå smörja in med en hudkräm så finns det produkter som inte innehåller vatten.

Yvonne Andersson säger att det märks att folk blivit mer medvetna om vikten av att skydda sig mot solen.

– Vi har en serie produkter som dessutom är Svanen-märkta, vilket innebär att de påverkar miljön och klimatet så lite som möjligt.

Övriga saker som är bra till vinterapoteket är skavsårsplåster och handesinfektion.

– Det ska man ha med sig vart man än reser.

Flyg skönare

Den som reser till varmare länder behöver oftast fler ”bra-att-ha-saker”. Myggmedel, vätskeersättning och diverse magmediciner är efterfrågade.

– För att slippa magsjuka finns det mjölksyrabakterier att äta i förebyggande syfte. Blir man ändå sjuk finns det tabletter mot tillfällig diarré.

– Till flygresan kan det vara skönt med stödstrumpor, nässpray och flygproppar som tryckutjämnar.