• Amanda James i sin mysiga kökshörna. Bordet är tillverkat efter hennes egen idé och de gamla furustolarna fick samma strykning för att passa in.
  • En lättstädad lägenhet på 30 kvadrat, men som rymmer det mesta. Här finns både hall, badrum, sovalkov, vardagsrum och ett litet kök. ”Soffan är ett bra köp eftersom den kan växa med mig, det är nämligen lätt att köpa till delar”, berättar Amanda.
  • En lättfixad sovalkov med skenor i taket. Använd mörkläggningsgardiner som draperi, är Amandas tips. Den snygga fondtapeten är uppsatt med klet - Amandas universalmedel!
  • Amanda gillar stilbrytningen mellan de modernt kantiga möblerna och den kurviga fåtöljen.
  • Snygga boxar finns det gott om i lägenheten, här är en fylld med pysselmaterial. Korgarna under tv:n rymmer både bashögtalare, boxer och annat nödvändigt som inte behöver ligga framme och skräpa.
  • En specialgalge för alla snygga halsband. Fiffig lösning som håller ordning i garderoben.
  • Små lådsektioner som en gång stått på skrivbordet blev ett bra sängbord.
  • Amanda är tokig i nagellack och har hur många som helst...

Smart förvaring är A och O i Amandas lilla etta

Compact Living på 30 kvadrat

Det första du ser är den otroligt vackra och iögonfallande fåtöljen. ”Vad ska du ha för den?” är min första spontana fråga till Amanda James när hon öppnar dörren. När det visar sig att hon ärvt fåtöljen av sin gammelmormor Maj förstår jag att inget i världen kan få denna inredningsintresserade tjej att göra sig av med lägenhetens smycke.

Amanda James är så mycket mer än ”bara” en ung tjej intresserad av inredning, utseende och träning. Hennes livshistoria borde rymmas i just en gammelmormors liv, men tyvärr har denna 20-åring redan fått sin beskärda del av livets sorger.

- Jag har haft reumatiska besvär sedan jag var liten, men det var först i början av tonåren som jag fick diagnosen SLE, berättar Amanda.

- Jag försöker ändå göra det bästa av livet och har nog blivit stark av allt det jag gått igenom.

Gillade förändring

Amanda James är född i Kalifornien, USA, men flyttade tillsammans med sin svenska mamma och amerikanska pappa till Västervik när hon var sex månader. Efter ett tag skildes paret och Amanda bodde mest med sin mamma.

- Vi flyttade en hel del och har bott i både lägenheter och hus. Redan som liten var jag intresserad av inredning. Mamma har alltid gillat att ha det fint omkring sig, och blev väl inte alltid så glad när jag möblerade om och flyttade runt saker. Men jag tyckte om att se hur rummet förändrades.

Universalmedlet ”klet”

I höstas fick Amanda en egen lägenhet. Den ”röda tråden” i denna lilla prydliga boning är Amandas förmåga att lösa förvaringen.

- Jag har många garderober, men har också löst mycket med hjälp av korgar och snygga boxar och använt de utrymmen som finns. Och ”klet” (häftmassa, red anm). Det har jag satt upp både klocka, tavla och krokar med. Det håller också sladdarna på plats.

Silvertejp har man ju hört löser all världens problem, men klet?

- Jag har nog en förmåga att både lösa problem och få undan prylar som inte behöver synas, skrattar Amanda. Jag är lite pedantisk av mig.

Fiffigt och billigt

Att göra om och förnya behöver inte kosta så mycket. Amanda James är noga med utgifterna.

- Köket är så litet så det är svårt med ett vanligt bord. Det löste jag genom att låta såga ut en rund skiva av ett gammalt furubord och sedan måla den svart. De gamla barstolarna i furu blev också svarta. Det enda jag behövde köpa var ett ben med underrede till bordet.

Om Amanda behöver hjälp med tunga lyft eller något annat praktiskt finns morfar Lennart i närheten.

- Jag står för idéerna – morfar får hjälpa mig att genomföra dem, säger Amanda och sätter upp en tavla till. Med ”klet”.

Lena Dahlberg

Ev citat:

”Här har var sak sin plats – jag vill ha det snyggt och undanplockat”

Amanda James, 20

Gör: går sista året på medieprogrammet på Västerviks gymnasium

Intresse: inredning, träning och hälsa

Som person är jag: glad och stark, trots att jag går igenom mycket i livet, bland annat den reumatiska sjukdomen SLE

Bor: lägenhet på 30 kvm med hall, badrum, kök och vardagsrum med sovalkov

Duktig på: fiffig förvaring

Ogillar: stök och prylar som ligger framme

Gillar: ordning och reda, är nog lite pedant

Nästa projekt: fixa till något på den kala väggen ovanför sängen och snygga till sängbordet