• Den inbjudande poolen blev klar 2010 och kompletterades med ett litet gästhus för två år sedan. Foto: Lena Dahlberg
  • Det är en härlig utsikt från poolområdet ut över havsviken Vivassen i Loftahammar.
  • Anna Johansson, Katharinas syster, tillbringar en hel del tid med barnen Anton och Hannah hos moster i Loftahammar. Undra på det!
  • Även drevrarna får sig ett dopp ibland. I väntan på att den egna minipoolen för hundar ska bli klar...
  • Den 2500 kvadrat stora trädgården är på väg att förvandlas till en grönskande oas. Den vita muren håller hundarna inne på tomten och ger samtidigt växterna en bra zon.
  • Anton och Hannah Fredriksson badar gärna i Katharina och Anders Johanssons pool.
  • Katharina Johansson har ett sextiotal olika klematis i trädgården.
  • Skön avkoppling även för en hund. I skuggan av ett parasoll, under en magnolia...

Skyddad trädgård med pool och havsutsikt

”Här trivs både hundar, barn och vuxna”

En tillåtande trädgård och bostad där de fyra drevrarna har det minst lika fritt och bekvämt som sina ägare Anders och Katharina Johansson. Eller vad sägs om egen minipool, grävlåda, viloplats med parasoll och tre olika utegårdar?

Bakom den vita muren döljer sig en trädgård med pool, gästhus och magnolior i mängd. Kanske är det den varma sommaren, eller poolens medelhavsblåa vatten, som gör att känslan att befinna sig någon helt annanstans än i Sverige är påtaglig.

– Vi byggde muren för att dämpa ljudet av hundarnas skällande och för att kunna ha dem lösa på ett säkert sätt. På köpet får vi insynsskydd och en miljö där magnolior trivs utmärkt, säger Katharina Johansson och öppnar upp det lilla gästhuset så att Anton och Hannah, hennes två syskonbarn, kan byta om för ett dopp i poolen.

Magnolior trivs

För 20 år sedan flyttade Anders och Katharina Johansson till huset på Bjursundsvägen i Loftahammar. Huset genomgick en enklare renovering innan paret flyttade in.

– Vi bodde sedan in oss ett tag för att veta hur vi ville ha det. Nu har vi gått igenom hela huset, det är bara pannrummet kvar. Där ska vi dra in bergvärme.

I trädgården finns numera tio olika magnolior, cirka 60 olika klematis och en mängd buskar och blommor.

– Magnolior är verkligen en favorit – de har så häftiga blommor och olika storlekar på bladen. De trivs i den här skyddade trädgården, men vi har nästan bara sandjord så jorden behöver bytas ut varefter jag planterar.

Senaste projektet

Den ursprungliga tomten är på 1400 kvadrat. För tio år sedan köpte paret ytterligare 1100 kvadrat för att få mer utrymme till hundarna och för att få plats med pool och gästhus.

– Vi byggde poolen och muren för fyra år sedan, och det lilla huset för två år sedan. Det är flyttbart för vem vet, kanske bygger vi ett enplanshus här när vi blir gamla, funderar Katharina Johansson.

I april blev det senaste projektet klart. Ett stort trädäck som binder samman huset med hundhus och grill.

– Det blev verkligen bra och är ett perfekt ställe att duka långbord på. I skydd av magnolia.

Hannah Fredriksson

Bor: Västervik

Sommarbor: är ofta hos moster Katharina i Loftahammar

Intressen: sjunger i kör, ska börja med breakdance

Roligheter i sommar: lagat mat (allt från pannkakor till oxfilé), läst- och skrivtränat, gått på promenad med drevern Nicki, badat, lekt med kompisar, varit på seglarläger

Gör nu: börjat ettan

Vill bli: kock

Anton Fredriksson

Bor: Västervik

Sommarbor: är ofta hos moster Katharina i Loftahammar

Intressen: hockey, hockey och hockey! Även lite fotboll

Roligheter i sommar: varit på tre olika hockeyläger, fystränat, sprungit med drevern Pixi, varit med kompisar, badat i Gertrudsvik, kört grävmaskin, vattenskoter och fyrhjuling

Gör nu: börjat femman

Vill bli: hockeyproffs